Skip to navigation Skip to main content

Wat moet je eigenlijk met die stokken? Deel 2

Wanneer beginnen met stokinzet

In het eerste deel heb ik al uitgelegd hoe belangrijk de houding van de armen is. Een juiste houding van de armen maakt de stap naar de stokinzet gemakkelijker. Maar in welke fase van het leerproces begin je nou met het inzetten van de stokken? Het beste is hiermee te wachten tot je parallel lange bochten kan skiën. Eerst het benenwerk onder controle en dan verder met de stokinzet.

Doel van de stokinzet

De stokinzet geeft je meer balans, maakt het draaien van de ski’s makkelijker en zorgt voor het ritme tijdens het skiën. Daarnaast zorgt de stokinzet voor ontlasting van de ski’s waardoor je ze makkelijker kan omkanten.

Timing

Een juiste timing is belangrijk bij het inzetten van de stok. Aan het einde van de bocht, je enkels, knieën en heupen zijn nog goed gebogen, breng je de stok langzaam naar voren. Vervolgens kom je omhoog (strek je benen) om de volgende bocht in te zetten. Aan het einde van dit “omhoog komen” op het moment dat je je ski’s gaat omkanten zet je de stok voor je in. Het is belangrijk dit omkanten en stokinzet tegelijkertijd te doen anders zal je merken dat je uit balans en/of ritme raakt.

Kort aantikken

Prik, als je net begint met de stokinzet, je stokken zeker niet te diep in de sneeuw, zo kan je stok blijven “hangen” met alle gevolgen van dien :). Tik de sneeuw dus gewoon rustig aan, en laat je stok ook niet te lang “staan”. Kort aantikken dus.

Ritme

Een ritme aanhouden is belangrijk; zo maak je mooie gelijke bochten en ski je soepeler. Je hebt een hoog-laag ritme, maar ook je stokken geven het ritme aan. Tellen kan helpen bij het ritmegevoel; 1,2,3 stokinzet, 1,2,3 stokinzet. Oefen eens met verschillende ritmes, door iets sneller of iets langzamer te gaan skiën of iets kortere en langere bochten te maken. Of ski eens achter iemand aan en houd zijn/haar ritme vast.

In het volgende deel: de korte bochten en het armen/stokkenwerk.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.