'Ski jij op een skischoen met een flex van 80 joh? Da's toch een schoen voor beginners! Ik heb 130 hoor!'. Het lijkt wel alsof je met de flex van je skischoen zou kunnen aangeven hoe goed je kunt skiën. Een gevorderde skiër heeft een skischoen nodig met een hoge flex. Toch? De algemene indruk is dat de flex de stijfheid van de skischoen aangeeft. Dat klopt slechts gedeeltelijk en eigenlijk zegt het cijfertje maar weinig, legt bootfitter Richard uit. In ieder geval heeft de flex van een skischoen minder te betekenen dan je waarschijnlijk zou denken. In dit artikel alles over de zin en onzin van de flex van een skischoen.
Flex van de skischoen: er is geen standaard
Om alles over de flex van een skischoen te weten te komen, spreek ik met Richard, gecertificeerd bootfitter. Het was mij zelf al weleens opgevallen dat een skischoen die ik had met een flex van 80, veel stijver en stugger aanvoelde dan een andere met een flex van 100. Dus hoe zit het nou precies met dat nummer op mijn skischoen? Richard legt me uit dat de flex van een skischoen is uitgevonden door skischoenproducenten zelf. Door middel van een cijfer geven ze de stijfheid van een schoen aan. Op zich een prachtig systeem, mits er natuurlijk een standaard is, die tevens gecontroleerd wordt. Maar dat is nou net het probleem: iedere skischoenenfabrikant heeft zijn eigen standaard.
Een soepele of stijve skischoen: wat is beter?
De flex zou dus eigenlijk moeten aangeven of een skischoen soepel of stug is, maar wat wordt daar nou mee bedoeld? De stijfheid van een skischoen voel je wanneer je in de skihouding gaat staan en door je enkels, knieën en heupen buigt. Hoe makkelijker je je enkel kan buigen, en dus met je knieën naar voren komt, hoe soepeler de skischoen is. De truc is om een skischoen te kiezen die qua stijfheid past bij jouw skitechniek, gewicht en bouw. De ene persoon kan bijvoorbeeld veel gemakkelijker door z’n enkels buigen dan de ander.
Ingewikkeld? Ja best wel. In grote lijnen komt het erop neer, dat een te stijve skischoen je zal beperken in je ontwikkeling en skitechniek. Wanneer je niet goed door je enkels kan buigen, word je als het ware naar achteren ‘geduwd’ en heb je geen centrale houding en juiste druk op je ski’s. Zijn je schoenen te slap, dan zal je door je schoenen heen ‘drukken’ en hierdoor te weinig controle over je ski’s hebben. Wees dus eerlijk over je skiniveau en maak je vooral geen zorgen als blijkt dat je eigenlijk een wat soepeler skischoen nodig hebt. Veel wintersporters skiën namelijk op te stijve skischoenen, vertelt Richard.
Verschillende merken, verschillende flex
Een feit is dat de flex van een skischoen dus niet gestandaardiseerd is en een skischoen van Lange met een flex van 140, heel anders aanvoelt dan een skischoen van Nordica met een flex van 140. Het cijfertje van de flex zegt dus eigenlijk alleen wat binnen de skischoenenlijn van hetzelfde merk. Je kunt ervan uitgaan dat een schoen van Salomon van 80 minder stijf is dan een Salomon schoen met een flex van 110. De flex van verschillende merken met elkaar vergelijken is dus onzin, legt Richard uit. Ook worden skischoenen van verschillende soorten plastic gemaakt. En deze kunststoffen kunnen heel anders op temperatuurverschillen reageren. Een skischoen kan in de winkel vrij soepel voelen, maar wordt bij -10 graden misschien wel super stijf.
Een soepele skischoen geeft meer comfort
Er kunnen allerlei redenen zijn om voor een soepele skischoen te kiezen. Je enkels buigen van zichzelf niet zo gemakkelijk, je hebt een lichte bouw, je bent beginner of je skiet gewoon het liefst relaxed zonder al te veel kracht en inspanning. Daarnaast is een soepele skischoen vergevingsgezind. Je kunt een foutje maken, zonder dat je meteen afgestraft wordt. Eigenlijk biedt een soepele skischoen meer comfort en een betere demping. De hobbels en bobbels op een piste voel je minder goed.
Een stijve skischoen vraagt om techniek en energie
Een stijve skischoen is over het algemeen geschikt voor skiërs met een goede techniek die met kracht skiën, die wat zwaarder zijn of die hun enkels heel eenvoudig kunnen buigen. Deze stijvere skischoenen zorgen voor een directere sturing van de ski’s, maar maak je een foutje, dan word je ook eerder afgestraft. Daarnaast is de demping van stijve schoenen minder en beschikken ze veelal over dunnere liners (binnenschoenen), juist om de directere sturing te krijgen. Je levert dus met een stijve skischoen in op comfort.
De conclusie: pas, vergelijk en laat je goed adviseren
Staar je dus vooral niet blind op het cijfertje van de flex, maar laat je goed adviseren in een gespecialiseerde winkel. Wees eerlijk over je skiniveau: heb je een goede techniek, ski je graag op snelheid of liever relaxed, op welk terrein en pistes ski je het liefst? Een goede bootfitter zal je hierna een aantal skischoenen adviseren. Test vervolgens zelf hoe de stijfheid van de schoen aanvoelt en deel je ervaringen met de verkoper. Samen kom je op deze manier tot de skischoen die het beste bij jou past.