Tartiflette is een typisch Frans berggerecht dat je in de meeste berghutten en restaurants wel op het menu ziet staan. Wie gek is op kaas moet deze machtige, maar overheerlijke ovenschotel dan ook zeker eens proberen. Wel is het de vraag of je daarna nog kunt skiën, zo voedzaam is deze Franse lekkernij. Om de calorieën hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken, die verbrand je daarna wel weer op de pistes! Uiteraard kun je dit gerecht ook prima zelf thuis maken. Dit recept voor Tartiflette staat al na ongeveer een uur op tafel.
Ingrediënten recept Tartiflette (4 personen)
Tartiflette is net als Käsespätzle een topgerecht voor kaasliefhebbers. Het is een machtige en goedgevulde ovenschotel die je als hoofdmaaltijd kunt serveren, maar ook als bijgerecht. Bijvoorbeeld als je een uitgebreid diner voor vrienden of familie organiseert. Kies je ervoor om het gerecht als hoofdmaaltijd te serveren, serveer er dan ook een frisse salade bij als tegenhanger. Dit recept voor Tartiflette is helemaal niet moeilijk om te maken en je hebt er ook niet al te veel ingrediënten voor nodig. Zet het volgende maar op je boodschappenlijstje:
- 1 Reblochon kaas van +/- 400 gram (o.a. te koop bij de kaasboer en Albert Heijn)
- 1,5 kilo vastkokende aardappels
- 200 gram gerookte spekblokjes
- 200 milliliter slagroom
- 150 milliliter witte wijn (kook met wat je zelf ook lekker vindt om te drinken!)
- 3 witte uien
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- Paar takjes verse tijm
- Zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak.
Tip: kun je niet aan Reblochon komen? Gebruik dan Crémier de Chaumes, Epoisses of l'Évêque als alternatief.
Bereiding Tartiflette
In vijf simpele stappen maak je zelf thuis Franse Tartiflette. Daar hoef je echt geen professionele chef-kok voor te zijn!
Stap 1: Schil de aardappelen, spoel ze goed af onder de kraan en doe ze in een grote pan. Vul met genoeg water zodat de aardappelen net onder staan en voeg hier 1 theelepel zout aan toe. Zet de pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur lager. Kook de aardappels beetgaar, dus net iets harder dan dat je ze normaal kookt. Dit duurt ongeveer 20 minuten, maar kan meer of minder zijn afhankelijk van de grootte van je aardappel.
Stap 2: Terwijl de aardappels koken, zet je een koekenpan op het fornuis. Verhit hierin de olie en bak de spekjes goudbruin en krokant. Snijd ondertussen de uien in halve ringen en voeg die toe aan de pan met de spekjes. Bak de uien op laag vuur zacht en lichtbruin. Dit duurt minimaal 10 minuten! Zodra dit het geval is, zet je het vuur weer iets hoger en blus je het geheel af met de witte wijn. Laat de wijn inkoken tot het vocht bijna verdampt is. Het resultaat is een heerlijk mengsel van ui, spek en wijn.
Stap 3: Als de aardappels gaar genoeg zijn, giet je ze af en laat je ze uitstomen en iets afkoelen. Snijd ze vervolgens in plakken van ongeveer 1 centimeter dikte. Heb je dit gedaan? Verwarm dan de oven voor op 220 ºC.
Stap 4: Nu is het tijd om de Tartiflette op te bouwen. Pak hiervoor een grote ovenschaal. Begin met een laag aardappels, gevolgd door het spekjes/ui/wijn mengsel, nog een laag aardappels en nog een laag van het spekjes/ui/wijn mengsel. Herhaal dit tot de ovenschaal vol is en alle ingrediënten er in zitten. Pers een teentje knoflook uit in de slagroom en verdeel dit over de ovenschaal.
Stap 5: Snijd de Reblochon in plakken en ris de tijm (haal de blaadjes van de takjes). Verdeel beide over de ovenschaal en zet deze 20 minuten in de oven of tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Serveer de Tartiflette direct uit de oven.
Bon appetit!
Bonustip voor een feestelijk diner
Grote gerechten, zoals ovenschotels kun je heel makkelijk in een feestelijk jasje steken. In het geval van Tartiflette kun je bijvoorbeeld ook kleine eenpersoons ovenschaaltjes gebruiken. Serveer er een frisse salade bij als tegenhanger van de kaas en room en je hebt een heerlijke maaltijd! En, omdat je de porties wat kleiner maakt, kun je er nog een wintersportrecept bij serveren. Ideaal voor het kerstdiner!