In het zonnetje over de pistes razen en daarna een biertje op het terras. Je brengt op je wintersportvakantie heel wat tijd door in de zon. En daarom is het belangrijk dat je je goed beschermt. De sneeuw reflecteert de felle zonnestralen en ook de UV-straling is in de bergen een stuk sterker.
Ook als de zon niet schijnt kun je verbranden in je gezicht. Zorg dus altijd voor een goede zonnebrandcrème. Tegenwoordig heb je voor de wintersport speciale crèmes met een extra hoge factor (tot factor 60). Zorg dat je een crème op vetbasis hebt, want deze blijft smeerbaar tijdens koude dagen en voorkomt uitdroging van de huid. Een crème op waterbasis kan bevriezen.
Veel mensen gebruiken voor de lippen alleen vaseline, maar die bevat geen UV-bescherming en daardoor kunnen je lippen alsnog verbranden. Je lippen kun je het beste insmeren met een balsem met UV-bescherming.
De juiste bril
Ook je ogen zijn gevoelig voor UV-straling. Dit kan leiden tot hoornvliesontsteking, ook wel sneeuwblindheid genoemd. Dit merk je pas acht à twaalf uur na de blootstelling aan de zon. Je hebt dat het gevoel alsof er iets in je oog zit. Vervolgens gaat je oog tranen en pijn doen. Het levert bijna nooit blijvende schade op, maar je hebt wel een aantal dagen last van je ogen. En dat is zonde van je vakantie. Om dit alles te voorkomen kun je het best een sneeuwbril aanschaffen, ook bij voorkeur met UV-bescherming natuurlijk. Omdat een sneeuwbril aan de zijkant beter aansluit dan een gewone zonnebril, is dit de beste optie.
Heb je al een kleurtje van de zonnebank? Besef dan goed dat de zonnebank je huid niet dikker heeft gemaakt en je dus alsnog kunt verbranden
Tips:
- Smeer je elke twee uur in.
- Gebruik een hoge factor zonnebrandcrème.
- Gebruik na het zonnen een aftersunproduct zodat je huid weer kan herstellen.
- Gebruik liever niet de crème van vorig jaar, de werking kan verminderen.