Knödels, de één gruwelt ervan en de ander vindt ze geweldig. In Oostenrijkse en Zuid-Tiroolse berghutten kun je ze bestellen in allerlei soorten, maten en smaken: van zoet tot hartig. Wij zijn vooral fan van Spinazie Knödels, ook wel bekend als Spinatknödels. Dit hartige deeggerecht is de ideale lunch. Zeker met gesmolten boter en wat geraspte parmezaanse kaas. Ook thuis kun je ze gemakkelijk klaarmaken. Volg daarvoor de stappen in dit recept voor Spinazie Knödels.
Ingrediënten Spinazie Knödels
Heb je thuis zin in een traditioneel gerecht uit de Alpen? Ga dan aan de slag met dit recept voor Spinazie Knödels. Het is helemaal niet moeilijk en binnen een uurtje kun je er al van genieten. Ideaal! Dit recept is gebaseerd op 6 tot 8 middelgrote Knödels. Natuurlijk kun je ze groter of kleiner maken. Houd er dan wel rekening mee dat je de kooktijd daarmee verlengt of verkort. De volgende ingrediënten heb je nodig voor deze overheerlijke Spinatknödels.
- 250 gram spinazie
- 125 milliliter melk
- 100 gram roomboter
- +/- 100 gram paneermeel
- 75 gram pittige bergkaas, geraspt (Gruyère of Emmentaler)
- 50 gram parmezaanse kaas (geraspt)
- 5 kaiserbroodjes (afgebakken)
- 2 eieren
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel olie
- Klein bosje peterselie, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze Spinazie Knödels
Stap 1: Plaats een grote koekenpan op het vuur. Verhit 1 eetlepel olie en bak hierin de spinazie. Breng op smaak met zout en peper, schep vervolgens de spinazie uit de pan en laat het uitlekken in een vergiet boven de gootsteen.
Stap 2: Snijd de kaiserbroodjes in kleine stukjes en hak ze vervolgens nog iets fijner met een groot mes. Je kunt hier gerust de broodjes die je nog over hebt van de vorige dag voor gebruiken. Kluts de eieren en doe die samen met de melk en het brood in een grote kom. Breng op smaak met zout en peper en roer het geheel goed door. Zet minimaal 15 minuten apart.
Stap 3: Plaats een schone koekenpan op laag tot middelhoog vuur en verhit hierin 40 gram boter. Bak de ui glazig en voeg tijdens de laatste twee minuten de knoflook toe. Laat het iets afkoelen.
Stap 4: Voeg de ui/knoflook, bergkaas en spinazie toe aan het broodmengsel en kneed het geheel goed door. Tip: is de spinazie te grof? Hak deze dan iets fijner met een mes of keukenmachine.
Stap 5: Als het mengsel goed is door gekneed, voeg je beetje bij beetje het paneermeel toe. Niet alles in één keer! Je wilt ballen kunnen draaien en daarvoor moet het mengsel niet te nat én niet te droog zijn. Mogelijk heb je misschien nog iets meer paneermeel nodig.
Stap 6: Nu is het tijd om ballen te draaien. Denk hierbij aan formaat gehaktbal. Kleiner of groter kan natuurlijk ook, maar dat is aan jou. Druk het deeg van de Spinazie Knödels wel goed aan, zodat ze tijdens het koken niet uit elkaar vallen.
Stap 7: Kook de Knödels in 5 tot 7 minuten gaar in een grote pan met water en een beetje zout. Zodra ze bovendrijven zijn ze gaar.
Stap 8: Smelt de resterende boter. Leg de Spinazie Knödels op een groot bord en giet de gesmolten boter eroverheen. Serveer met de verse kruiden en fijn geraspte parmezaanse kaas.
Guten Apetit!
Liever een zoete knödel? Tip: Germknödel
Ben jij een echte zoetekauw? Maak dan ook ons recept voor Germknödels. Dit zoete broodje heeft een heerlijk zoete vulling en wordt geserveerd met vanillesaus en maanzaadsuiker. Weer eens wat anders dan een Apfelstrudel als tussendoortje of dessert! Het recept voor Germknödel vind je hier ›