Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: voorlopig nog sneeuw, maar het wordt warmer

1308 - Alpenweer: voorlopig nog sneeuw, maar het wordt warmer (1)

Sneeuw gevallen in Winterberg op de top van Kahler Asten

Op dinsdagmorgen 10 november was het hoogste stuk van het bekende Kahler Asten, de Sahnehang bij Winterberg, bedekt met een laagje sneeuw van zo’n 5 cm. De Alpen bleven ruim in de sneeuw zitten dankzij de lage vorstgrens: rond de 1000 meter! ’s Nachts koelt het nu flink af in de steeds sneeuwrijkere Alpen. Lokaal kan het in de noordelijke gebieden nog af en toe licht sneeuwen.

Ook donderdagmorgen is de vorstgrens net onder de 1000 meter bij Winterberg, opnieuw wat sneeuw!

Hogedrukgebiedje boven de Alpen: paar koude nachten

Woensdag- en donderdagmorgen kan het behoorlijk fris zijn in de Oostenrijkse Alpen. Een klein hogedrukgebied zorgt daar voor opklaringen in een groot gebied. De Zwitserse Alpen worden echter donderdagnacht al vrij snel bewolkt en daar zal de koude in de vroege ochtend getemperd worden, terwijl de noordelijke Franse Alpen donderdagnacht al voorzien worden van wat verse sneeuw, boven 2000 meter. Een klein storinkje zorgt voor die neerslag en het trekt donderdag afzwakkend verder via de grens van Oostenrijk en Duitsland naar het oosten. Winterberg krijgt waarschijnlijk ook weer wat sneeuw mee op het topje van Kahler Asten. Daarna wordt het echter warmer.

Dinsdagmorgen had de Kahler Asten een witte hoed. Voorlopig ligt de sneeuwgrens nog te hoog om de gehele piste bedekt te krijgen.

Zuidelijke stroming komt op gang

Minder goed nieuws is dat, door actieve depressies die boven de oceaan en Engeland zich zullen uitleven vanaf vrijdag, er een zuidelijke luchtstroom op gang komt. Vanuit het zuidwesten begint de vorstgrens dan op te trekken naar 2000 meter. Op vrijdag passeert een eerste front juist nog noord van het Alpengebied over Duitsland met flink wat regen. Zaterdag wordt een dag met nog warmere lucht waarbij tijdelijk de vorst- en sneeuwgrens tot 2500 meter kan optrekken. Op zondag zakt deze weer terug naar 2000 meter.

De neerslag trekt vrijdag net noord langs de Alpen over Duitsland naar het oosten weg.

Andorra

De vorstgrens blijft tot vrijdag rond 1100 meter hangen ’s nachts maar overdag trekt ze op naar 1500 meter. Woensdagnacht nog een paar centimeter sneeuw, daarna droog tot zondag, maar wel met oplopen van de vorstgrens op vrijdag al naar minstens 1700 meter onder invloed van de warmere lucht uit het zuidwesten.

Frankrijk

Donderdagmorgen kan er 5 tot 10 cm sneeuw vallen boven 2000 meter in voornamelijk de noordelijke Alpen. Daarna volgt opnieuw een frontpassage op vrijdagmorgen waarbij de vorstgrens oploopt naar tussen 2000 en 2500 meter en de neerslag . Zaterdag kruipt de warmte vanuit het zuidwesten het Franse Alpengebied binnen en komt er beneden 2500 meter geen vorst meer voor. Daarboven valt rijkelijk sneeuw, zowel noord als zuid, 10 -20 cm. Zondag zakt de vorstgrens naar 2000 meter terug.

Zwitserland

In het noordwesten kan donderdagmorgen 5 cm sneeuw vallen boven 2000 meter. Daarna opnieuw een frontpassage op vrijdagmorgen waarbij de vorstgrens oploopt naar tussen 2000 en 2500 meter maar er valt weinig neerslag. Zaterdag kruipt de warmte vanuit het zuidwesten het Franse Alpengebied binnen en komt er beneden 2500 meter geen vorst meer voor. Daarboven valt rijkelijk sneeuw, over vrijwel het hele land, in het oosten het minst. Zondag daalt ook daar de vorstgrens weer naar 2000 meter.

Oostenrijk

Woensdag- en donderdagmorgen dus behoorlijk fris in de Oostenrijkse Alpen, met temperaturen ruim onder nul op berg en in dal. Veel minder is dat het geval in het meest noordelijke gebied van Tirol en Vorarlberg: daar dringt bewolking op zowel woensdagmorgen als donderdagmorgen en op beide ochtenden kan er wat lichte sneeuwval voorkomen. Een zwak hogedrukgebied zorgt voor het grootste deel van Oostenrijk voor opklaringen. Op vrijdag stijgt de vorstgrens naar 2000 meter en daarboven zal enkele cm. sneeuw gaan vallen in Beneden-Oostenrijk. De koele lucht houdt zaterdag nog lang stand, maar langzaam kruipt de vorstgrens naar 1800 meter. Op zondagmorgen gaat de stijging door naar 2000 tot 2300 meter met wat lichte sneeuwval.

Italië

Tot en met zondag is er vrijwel geen neerslag te verwachten aan de Italiaanse kant van de Alpen uitgezonderd de noordoostzijde op zaterdag: daar dan rond 5 cm. Het gebied profiteert eerst ook van het hogedrukgebiedje op woensdag en donderdag, maar de toenemende onstabiliteit naar het einde van de week doet de bewolking dan wel sterk toenemen na donderdag. De vorstgrens stijgt naar het weekeinde toe - net als in de andere Alpenlanden - naar 2000 meter en later in het weekeinde tot 2500 meter.

Duitsland

Donderdag is opnieuw wat sneeuw mogelijk in de Duitse Alpen en zelfs op de al genoemde Kahler Asten bij Winterberg. Op vrijdag passeert een steviger front over Duitsland met flink wat regen en boven 2000 meter sneeuw in de Duitse Alpen, vooral in het zuidwesten. Op zaterdag op zondag herhaalt zich dit letterlijk maar dan met iets hogere sneeuwgrens: 2200 meter.

Noorwegen

Geilo, Hemsedal en Trysil zijn nu geopend. Voornamelijk de langlaufloipes maar ook het Alpineskiën komt voorzichtig op gang. De sneeuwcondities zijn goed en blijven voorlopig goed: het blijft vriezen en er komt 10 tot 15 cm bij, de komende 7 dagen. Alleen in Trysil kan kortstondig op twee dagen de temperatuur iets boven nul komen.

Lange termijn, volgende week

Een hogedrukgordel lijkt zich te gaan uitstrekken van Noord-Afrika naar noordwestelijk Rusland met een zwakke zuidelijke stroming. Een variant hierop is de vorming van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Daarbij is sprake van meer stagnerende lucht en grotere temperatuurschommelingen. In het laatste geval is er weinig kans op neerslag in de Alpen, indien de invloed van het Noord-Afrikaans hoog sterker blijkt dan krijgt de Italiaanse kant en de zuidzijden van de Alpen boven 2000 meter wat sneeuw te verwerken.