De meeste wintersporters haten het: skiën op keiharde pistes met ijsplaten. Het is moeilijk om grip te krijgen op een ijzige piste en veel mensen verkrampen spontaan bij het zien van een piste met ijs. En dat is heel goed te begrijpen. Een verse ribbeltjes piste met zachte sneeuw is natuurlijk ook gewoon veel fijner. Toch kun je zelf diverse dingen doen om beter en met meer zelfvertrouwen een ijzige piste te overwinnen. In dit artikel geef ik je 7 tips, zodat je de volgende keer gemakkelijker op een ijzige piste skiet.
1. Concentreer je op je basishouding
Een goede basishouding is altijd belangrijk, maar helpt je zeker op een ijzige piste. Pas op dat je niet te veel naar achteren of naar voren leunt. Buig dus niet alleen je knieën, maar ook je enkels en je heupen, zodat je een centrale houding hebt boven je voeten. Hierdoor verdeel je de druk over je hele ski en heb je meer grip. Verder is het belangrijk je bovenlichaam altijd een beetje richting het dal te draaien. Veel mensen hebben de neiging juist naar de berg te gaan hangen als ze bang worden, maar hierdoor heb je veel minder controle over je ski’s.
2. Goede kanten én goed kanten
Het klinkt zo logisch, maar goed geslepen kanten zorgen voor meer grip op een harde, ijzige piste. Check regelmatig of de staalkanten van je ski’s goed scherp zijn, want deze zorgen voor grip. Dit kan je bijvoorbeeld doen door met de bovenkant van je nagel langs de staalkant te gaan. Indien er makkelijk krulletjes van je nagels gaan, zijn ze scherp. Laat je ski’s in ieder geval na een week skiën slijpen en bij minder goede sneeuwcondities (ijs en stenen) kan het prettig zijn tussendoor ook een keer je ski’s voor een servicebeurt weg te brengen. Vervolgens is het van belang de kanten ook goed te gebruiken, dus je ski goed op de zijkant te zetten, met de staalkant in het ijs. Houd je de ski vlak, dan heb je geen grip. Bij punt 3 lees je hoe je dit doet.
3. Druk op je ski’s houden
Veel skiërs gaan richting de berg leunen op het moment dat het moeilijk of ijzig wordt. Hierdoor verlies je de druk op je dalski en kant je de ski niet goed, wat juist zo belangrijk is op een harde piste. Zorg ervoor dat je je benen buigt na de bocht, zodat je op beide ski’s druk opbouwt en zo betere grip krijgt. Veel mensen strekken hun dalbeen, waardoor er geen druk op deze ski komt en dus ook geen grip. Maak een goede beweging en kant je ski’s vol overgave in de piste. Dit doe je door flink door je enkels, knieën en heupen te gaan, je knieën richting de berg te duwen en je bovenlijf licht geknikt richting het dal te houden.
4. Kies het beste spoor
De meeste wintersporters dalen automatisch in het midden van de piste af. Het gevolg hiervan is dat de sneeuw meer naar de zijkant van de piste wordt geschoven. Kijk dus goed waar de sneeuw het beste is, vaak zal je zien dat de sneeuw aan de zijkant van de piste beter is. Gebruik dus wat vaker de zijkant van de piste, maar pas natuurlijk wel op dat je niet te laat draait en buiten de piste belandt ;-).
5. Na ijs komt altijd weer sneeuw
Net als dat er na regen meestal weer zonneschijn komt, komt er na ijs meestal ook weer sneeuw. Probeer dus ontspannen te blijven als je wegglijdt; er komt vaak snel weer wat sneeuw, waardoor je weer grip krijgt. Vaak liggen er op ijzige pistes bulten sneeuw, maak hier gebruik van. Indien je te hard gaat kun je prima af remmen op deze bulten door net voor de bult de berg op te sturen, hierdoor minder je vaart en kun je je volgende bocht inzetten. Over het feit of je nou juist beter op een sneeuwbult moet draaien of ertussen, verschillen de meningen. Het kan allebei, net wat je prettiger vindt.
6. Ontspan en probeer rustig over het ijs te glijden
Veel wintersporters verkrampen zodra ze ijs zien. Probeer dit juist te voorkomen. Houd je spierkracht vast en glijd tegelijkertijd rustig over de ijsplaat heen. Concentreer je op de technische punten 1, 2 en 3 en probeer het ijs te negeren. Luister niet naar het geluid onder de ski’s, maar houd je aandacht op je houding, het kanten van je ski’s en het druk houden op je ski’s. Door je hierop te concentreren, ben je minder bezig met je angst en kom je zonder al te veel problemen beneden.
7. Neem les
Ook dit is misschien een inkopper, maar een skiles kan enorm helpen om de puntje op de i te zetten. Een skileraar kan je enkele aandachtspunten geven die klein lijken, maar een enorme impact hebben. Door deze aandachtspunten te oefenen, zie je direct het resultaat en daal je een stuk relaxter af van een ijzige piste. Een goede techniek helpt je absoluut op van de angst voor ijzige pistes af te komen.