Je staat te stuiteren. Het is vroeg in de ochtend en je staat bij de lift. De poortjes gaan bijna open. GAAAAAN. Zodra je weg skiet, voel je hoe je stijf je bent van gisteren. Oei, het valt niet mee. Je bent nog helemaal koud en die lekkere soepele bochten die je verwachtte te skiën worden harkerige remoefeningen. Wat gaat er mis? In je hoofd ben je al lekker aan het skiën, maar je lijf moet nog wakker worden. Daarom is het slim om een warming up te doen voor het skiën. Die zorgt ervoor dat je lijf ook wakker is, warm en klaar om te gaan. In dit weblog geven we je tips voor een de wintersport warming up.
Breng je hartslag omhoog en maak je spieren soepel
Als je skiet ben je aan het sporten. Net als bij elke sport doe je een warming up. Bij een goede warming up word je helemaal warm, klopt je hart een slagje harder en stroomt je bloed dus hard door alle vaten. Ook ben je helemaal soepel en vrij om je alle kanten op te bewegen. Je hebt dus oefeningen nodig waar je moe van wordt; springen, joggen, heuveltje op lopen en oefeningen waar je soepel van wordt: zwaaien of stretchen. Door deze combi is je lichaam alert, actief en klaar om te sporten.
Een wintersport warming up in het dal of op de berg?
Als je in de ochtend aankomt, moet je vaak nog een stukje lopen naar de lift. Al dat slepen met je ski’s is misschien niet je grootste hobby, maar het maakt je lichaam wel goed wakker en fit. Ideaal voor de warming up! Daarna volgt vaak een lange lift omhoog vanuit het dal de berg op. Eenmaal boven ben je vaak weer koud en stijf. Het beste moment voor de warming up is dan ook nu, boven op de berg. Maar ja, daar is het heel druk. De hele wereld kijkt. Heb je daar geen last van, dan doe je nu een warming up. Voel je je daar een beetje ongemakkelijk bij, dan doe je een eerste rustige afdaling en zoek je een plekje in de luwte, waar jij in alle rust aan je wintersport warming up kunt beginnen.
Hoe zwaar moet de wintersport warming up zijn?
Hoe doe je nou zo’n wintersport warming up? Het allerbelangrijkste is om te bedenken dat het bedoeld is om je lichaam rustig op te starten. Een warming up is per definitie niet meteen full speed. Zwaai je bijvoorbeeld je armen los, doe dat dan dus rustig en niet met zoveel mogelijk omwentelingen per minuut. Tijdens de warming up mag je best gaan hijgen, maar het moet makkelijk voelen. Voelt het nu al zwaar vermoeiend, dan doe je teveel.
Warming up door skiën?
Ben je een goede skiër, dan kan je opwarmen door op een makkelijke piste rustig in te skiën. Maar voor de meeste onder ons is het verstandiger eerst een warming up te doen. Laat je ski’s dus nog even uit en doe warming up oefeningen vóór je de piste op gaat. Ga je vervolgens skiën, dan kan het geen kwaad om alsnog met een makkelijke piste te starten. Daarna ben je helemaal klaar voor stoere acties.
Zwaaien, zwaaien en zwaaien
Neem je hele lijf mee in de opwarming. Dus vergeet niet je nek, je polsen en je enkels. Dat laatste valt nog niet mee in die skischoenen, maar als je even op de plaats gaat joggen of springen, dan bewegen die enkels goed genoeg. Bovendien is het een goede start om het bloed lekker te laten lopen. Zelf ben ik een groot fan van alle lichaamsdelen los zwaaien. Eerst rol je hoofd in cirkels, dan je schouders, linkerarm en rechterarm. De heupen zwaai je los en daarna de benen één voor één. Denk eraan dat je alles beide kanten op doet!
Maak er een spelletje
Je voelt je natuurlijk wel een idioot als jij zo staat te zwaaien, terwijl de rest is er al vandoor is. Probeer er dus een spelletje van te maken met zijn allen. Met kinderen is dat makkelijk. Gewoon een beetje stoeien en springen met de hele familie. Mijn favoriet is even kickboksen met mijn zoon, zonder elkaar echt te raken natuurlijk. Maar je kan ook sneeuwballen gaan gooien, een estafette op ski’s doen of een glijbaan bouwen (en oplopen). Wees creatief. Alles waarbij je beweegt, warm wordt en vooral hard moet lachen. Dat is een goede wintersport warming up!
Hoe ziet jouw wintersport warming up eruit?