Hoe maak je van een meestal toch prijzige wintersport een betaalbare trip? Marije gaf al een aantal goede tips over hoe je geld kunt besparen op onder andere de skipas en het eten. We vullen de lijst graag aan met nog een paar ideeën om na die dure, maar oh zo fijne skivakantie nog wat geld over te houden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een midweek te gaan, goedkoper te overnachten of met meerdere mensen te gaan. Daarnaast is het altijd verstandig om goed te letten op kortingen en deals. Op deze manier kun je veel geld besparen op je wintersport!
#1. Ga met een groep
Om heel veel redenen is het een goed idee om met een groepje op vakantie gaan. Zo is de kans groter dat je iemand vindt die op hetzelfde niveau skiet of snowboardt en zijn er altijd wel mensen bereid om gezellig met je door te après-skiën of juist thuis een spelletje te doen. Daarnaast kun je natuurlijk besparen op de benzinekosten door met zoveel mogelijk mensen een auto te delen. Een dakdrager, zoals je die bijvoorbeeld bij Rameder vindt, is dan wel een must, om alle gear kwijt te kunnen en plek over te houden op de achterbank. Bovendien is een groepsaccommodatie per persoon meestal aanzienlijk goedkoper. Dit geldt natuurlijk ook voor het groots inkopen van boodschappen. Kortom; voordelig wintersporten doe je met een groep.
#2. Ga van maandag tot vrijdag
Niet alleen de tijd van het jaar speelt een rol in hoe goedkoop of duur de wintersport uitvalt, ook maakt het uit of je ergens in het midden van de week gaat, of het weekend meepakt. Hotels, appartementen en b&b's hebben doordeweeks vaak een lager tarief dan in het weekend en zelfs een skipas kan goedkoper uitvallen als je het weekend skipt. Een midweek naar de sneeuw is dus een goede manier om geld te besparen en daarnaast is het vaak ook nog rustiger op de pistes dan in het weekend.
Van maandag tot vrijdag boek je een stuk voordeliger
#3. Kamperen in de sneeuw
We zijn er vast allemaal wel eens voorbijgereden in Oostenrijk; de wintercamping. Voor de één een heerlijke, en goedkope, manier van vakantievieren. Voor de ander een ijskoude nachtmerrie vol ongemak en gehannes. Maar het feit blijft dat je met kamperen het nodige geld bespaard. Bovendien kun je op sommige campings na een dagje skiën of snowboarden gebruikmaken van heerlijke wellness-faciliteiten zoals een sauna of stoombad. Ook hebben de meeste campings verwarmde sanitaire voorzieningen en een speciale droogruimte voor je natte ski- of snowboardschoenen. Vooral voor families kan het winterkamperen uitkomst bieden. De kinderen kunnen heerlijk nog even buiten spelen en maken gemakkelijk vriendjes met de andere kinderen op de camping. Naast Oostenrijk zijn er ook wintercampings te vinden in Frankrijk en Zweden.
#4. Wees alert op kortingen en deals
Early-bird of juist last-minute kortingen kunnen net het verschil maken. Houd bijvoorbeeld de prijzen van de vliegtickets in de gaten; budgetmaatschappijen hebben ook in het winterse hoogseizoen goedkope vluchten. Hoewel de prijs alsnog op kan lopen doordat voor het meenemen van je gear vaak flink bijbetaald moet worden. Bij Swiss Air is het vervoer van ski- of snowboarduitrusting overigens helemaal gratis. Ook het checken van trein-deals en speciale aanbiedingen voor accommodatie, vooral in het laagseizoen, kan een hoop geld schelen. En vergeet ook niet na te vragen of je als student, familie, grote groep of 65plusser korting krijgt op je skipas.
Wil je overigens écht lekker goedkoop naar de sneeuw? Dan pak je toch gewoon de fiets?! Bekijk dit filmpje maar.
Let goed op aantrekkelijke kortingen en deals