De ene wintersportbestemming is de andere niet. Niet qua prijs, sfeer en sneeuwkwaliteit, maar ook niet met het oog op milieuvriendelijkheid. Duurzaamheid op wintersport wordt steeds belangrijker. De wintersportwereld ziet het belang van het tegengaan van klimaatverandering ook steeds meer in. Het klimaat is namelijk juist zo’n belangrijk aspect van de wintersport. Een wereld die steeds warmer wordt, is ook voor wintersportlocaties een probleem. Hoe zorg je er als wintersporter dan voor dat je zo milieubewust mogelijk bent voor, tijdens en onderweg náár je wintersportbestemming?
Locatie: sneeuwkanonnen en liften
Wintersportlocaties met sneeuwkanonnen zorgen vaak voor hogere kosten voor bezoekers, omdat deze ook voor de beheerders duurder zijn. Sneeuwkanonnen kosten naast veel geld in aanschaf, ook veel qua energieverbruik. Om beide redenen zijn locaties waar sneeuwkanonnen worden ingezet, vaak duurder voor wintersporters. Dat is al een behoorlijk goede reden om voor een duurzamere locatie te kiezen. Niet alleen sneeuwkanonnen verbruiken veel energie. Denk eens aan de skiliften die continu draaien. Naast het verbruik wordt er ook tijdens de aanleg veel energie verbruikt, ontstaat er erosie en krijgen flora en fauna een flinke oplazer. Wil je een steentje bijdragen aan een beter milieu, maar wel op wintersport gaan, zoek dan een locatie zonder sneeuwkanonnen.
Milieu-onderscheidingen, keurmerken en groenprojecten
Hoe vind je zo’n locatie? Je kunt kijken naar verkregen milieu-onderscheidingen en keurmerken van onafhankelijke instellingen. Zulke bestemmingen vind je bijvoorbeeld via Alpine Pearls, een website waarop bestemmingen in de Alpen worden gedeeld die groen en milieuvriendelijk zijn. Kijk je hier naar locaties, dan vind je gegarandeerd een milieuvriendelijke(re) plek. Dit zijn dan wintersportlocaties waar geen sneeuwkanonnen worden ingezet. Op sommige plekken wordt zelfs rekening gehouden met het besparen van water, energie, en het reduceren van de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd. Er zijn zelfs wintersportbestemmingen waar groenprojecten zijn gestart, waardoor zonnepanelen worden geplaatst om in de energiebehoefte op wintersport te voorzien. Slim, want zo’n witte, zonnige piste zorgt waarschijnlijk voor opwek van flink wat zonne-energie.
Milieuvriendelijk materiaal en geen afval
Naast milieuvriendelijkheid door een vermindering in het energieverbruik, kun je ook rekening houden met materiaal dat je gebruikt. Er zijn veel spullen die van milieuvriendelijk materiaal worden gemaakt. Niet alleen jassen, ski’s en andere kleding. Ook bindingen en skischoenen worden steeds vaker gemaakt van milieuvriendelijker materiaal. Let daarnaast ook op het afval dat je produceert tijdens je wintersport. Zorg ervoor dat je dit niet weggooit op de piste, maar neem dit gewoon mee in je zak of een rugzakje dat je meeneemt. Vooral onder de liften gooien mensen nog weleens wat weg. Als de sneeuw wegsmelt, verschijnen er vaak kilo’s aan afval. Hieronder vallen niet alleen de smartphones, skistokken en handschoenen die per ongelijk zijn gevallen, maar ook sigaretten, verpakkingen en drankflesjes. Het is dan ook een van de ongeschreven regels op de piste: gooi geen afval uit de lift.
Energiereductie in huis tijdens wintersport
Staat duurzaamheid tijdens jouw wintersport hoog in het vaandel? Dan houdt het milieubewust zijn niet op bij het boeken van een duurzame wintersport bestemming. Ben je klaar om de reis naar de wintersportlocatie te beginnen? Denk dan nog een keer na of je er thuis alles aan hebt gedaan om energieverbruik te reduceren tijdens jouw afwezigheid. Je kunt namelijk thuis ook energie besparen en duurzamer bezig zijn als je er niet bent. Hoe? Zet de kachel laag. Tijdens de wintersportperiode is het ook in Nederland nog niet heel warm, dus grote kans dat je moet stoken om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Ben je er niet, dan hoeft het natuurlijk niet zo warm te blijven. Let er dus op dat je thermostaat wat lager instelt, maar niet té laag. Kies voor een minimum van vijftien graden, zodat de leidingen niet kunnen bevriezen. Het oplossen van dat probleem kost je meer dan de energiebesparing die de lagere temperatuur oplevert.
Ook op stroom valt te besparen. Dit kun je doen door de stekker van de koelkast en vriezer uit het stopcontact te halen (haal producten er wel uit en maak de apparaten schoon). Naast deze stroomvreters, kun je dit ook met stekkers van kleine apparaten doen. Als stekkers in het stopcontact zitten, vindt er namelijk altijd sluipverbruik plaats. Ook als de apparaten uit staan, of als een oplader in het stopcontact zit zonder een apparaat eraan. Laat apparaten vooral niet op stand-by staan. Hierdoor wordt er allemaal energie verbruikt zonder dat dit nodig is. Naast besparen op verbruik, kun je ook kiezen voor energie vergelijken en overstappen op een energiecontract met groene stroom. Dan zorg je voor een iets groenere stroommix en hoe meer mensen dat doen, hoe meer duurzame energie we nodig gaan hebben én hoe meer er opgewekt zal gaan worden om te voldoen aan deze vraag.
Duurzamere reis naar wintersport
Niet alleen thuis valt er te besparen, ook onderweg naar de wintersport. Kies je ervoor om met de auto te gaan? Dan zorg je wel voor redelijk wat uitstoot waarschijnlijk – tenzij je een elektrische auto rijdt. Let tijdens de rit op je rijgedrag en denk aan niet te hard remmen en optrekken (tenzij het niet anders kan natuurlijk. Doe dit geleidelijk en je bespaart op het brandstofverbruik. Hoe zwaarder de auto, hoe meer brandstof er wordt verbruikt. Dit kan ook een reden zijn om minder te pakken, want een groot deel van de kleren die je meeneemt gebruik je vaak toch niet. Het milieu kan daarom een extra motivatie zijn om wat spullen thuis te laten. Je kunt vooraf ook bepalen om met de trein te gaan reizen. Zo’n reis is beter voor het milieu en zorgt voor gemak onderweg; je hoeft niet op de weg te letten, kunt door de trein lopen en er hoeft niet gestrest te worden over de gladde wegen.