Skip to navigation Skip to main content

Thermokleding: merinowol of synthethisch?

20399 - Thermokleding: merinowol of synthethisch? (2)

Het belang van thermokleding is bij de meeste wintersporters inmiddels wel doorgedrongen. Thermokleding zorgt, in tegenstelling tot katoenen kleding, dat het zweet wordt afgevoerd en dat je lichaam droog en warm blijft. Op het gebied van thermokleding zijn er echter ook nog tal van verschillen. In dikte, in prijs én in materiaal. In dit weblog bespreken we het verschil tussen thermokleding van merinowol en van kunststof.

Merinowol: stinkt en kriebelt niet

Merinowol komt van het merinoschaap en in vergelijking met gewone wol voelt deze stof veel zachter aan. Merinowol heeft een fijne structuur en kan je lichaamstemperatuur perfect reguleren. Wanneer je deze stof direct op je lichaam draagt, fungeert deze zowel in warme als in koude omstandigheden als een tweede huid. Merinowol is zelfs in staat om warmte vast te houden, als het nat is. Een andere belangrijke eigenschap van merinowol is dat het niet gaat stinken. De natuurlijke vezels hebben de eigenschap om vocht af te voeren, waardoor er geen omgeving ontstaat waarin bacteriën kunnen groeien. Ook bevat merino lanoline, een natuurlijke stof met antibacteriële werking. Een kledingstuk van merinowol kun je prima meerdere keren dragen zonder een wasbeurt.

Altijd de perfecte temperatuur
De stof is super zacht
Geen last van nare geurtjes
Niet goedkoop
Zwaarder dan kunststof
Bij voorkeur met handwas

Rek met thermokleding

Er is zoveel keus aan thermokleding; maar wat moet je nou kiezen?

Synthethisch: betaalbaar en licht

Kunststof is het meest gebruikte materiaal voor thermokleding. Voor een optimaal draagcomfort worden polyester en bijvoorbeeld polyamide samengedrukt. Zo ontstaat er een prettig te dragen kledingstuk, dat nauwelijks vocht opneemt en zweet perfect afvoert. Gezien het feit dat synthetische thermokleding vrijwel geen vocht opneemt, droogt het bovendien zeer snel. Een andere eigenschap van kunststof is dat het lang meegaat, waardoor je vele jaren plezier kunt hebben van een dergelijk kledingstuk. Synthethische thermokleding is er in tal van diktes en uitvoeringen. Bij warme temperaturen kun je kiezen voor een dun en licht shirt, tijdens koude dagen zijn er ook dikkere uitvoeringen waar bijvoorbeeld een windbreaker in verwerkt zit.

Goedkoop in aanschaf
Droogt snel
Gaat lang mee
Isoleert minder goed als het nat is
Zweetgeur ontwikkelt zich snel

Thermoshirt van Odlo

Een functioneel ondershirt van Odlo

Conclusie

Zowel thermokleding van kunststof als van merinowol hebben hun waarde bewezen. Wanneer je naar de prijs kijkt is het aantrekkelijk om voor synthetische thermokleding te kiezen. Deze toegankelijke kleding gaat lang mee, is er in vele vormen en neemt nauwelijks vocht op. Wintersporters die veeleisender zijn zweren bij merinowol. Dat deze stof in staat is om warmte vast te houden als het nat is, is een groot voordeel. Er zijn tegenwoordig ook merken die kledingstukken maken met een mix tussen beide materialen. Met aan de binnenzijde kunststof en aan de buitenzijde merinowol, creëert men een kledingstuk met optimale isolatie en vochtafvoer.

Thermo ondergoed: 5 tips voor het kopen van thermokleding >

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.