Skip to navigation Skip to main content
50224 - 10 vaardigheden die iedere skiër moet beheersen (2)

Wanneer je om je heen kijkt op de piste zie je soms skiërs die de techniek perfect lijken te beheersen. Maar om een perfecte skiër te zijn draait het niet alleen om skitechniek. Je sociale vaardigheden en capaciteiten in de après-ski zijn ook belangrijk! In dit weblog 10 vaardigheden (en eigenschappen) die iedere (goede) skiër moet beheersen.

#1. Noodstop

Eén van de allereerste dingen die je leert bij skiën is remmen in de pizzapunt. Iedere skiër dient deze techniek te beheersen. Soms moet je de snelheid in korte tijd terugbrengen naar nul. Voor een ‘noodstop’ of ‘snelle stop’ dien je stabiel op je ski’s te staan, je knieën licht te buigen, het lichaam op spanning te hebben en de ski’s actief te kanten.

Snowplaza

-

Posted by Snowplaza21 december 2018

#2. Roetsjen

Naast remmen, leer je vaak ook al snel roetsjen. Deze basistechniek stelt je in staat om in een zijwaartse positie gecontroleerd van een piste af te komen. Wie bang is om te veel snelheid te maken op een (steile) piste, kan er altijd voor kiezen om naar beneden te roetsjen.

#3. Snelheidsbeheersing

Op hoge snelheid kunnen skiën heeft niets te maken met goed skiën. Houd te allen tijde je snelheid onder controle en zorg dat je op tijd kunt stoppen. Zo breng je jezelf en andere wintersporters niet in gevaar. Skitechniek: snelheid controleren (video) >

#4. Korte- en lange bochtentechniek

’s Morgens vroeg wanneer de pistes perfect zijn geprepareerd is het heerlijk om lange, gecarvede bochten te skiën. Wanneer de piste smaller is of de omstandigheden daarom vragen, dien je ook korte bochten te kunnen skiën. Skitechniek: leren carven (video) >

50224 -  (6)
Een goede skiër beheerst zowel lange, als korte bochten

#5. Lichaamsbalans

Skiën doe je voornamelijk met je onderlichaam. Het grootste gedeelte van de beweging dient vanuit je knieën en enkels te komen. Vergeet echter niet om ook met je bovenlichaam een actieve houding aan te nemen. Dit betekent niet dat je met je schouders en heupen stuurt, maar wel dat je je buik en onderrug lichtjes aanspant en je armen voor je houdt. Skitechniek: basishouding (video) >

#6. Opstaan na een val

Hoe goed je ook kunt skiën, iedereen komt wel eens ten val. Regelmatig zie je mensen die vervolgens niet meer kunnen opstaan. Zorg dat je ski’s haaks op de piste staan en gebruik je stokken om weer overeind te komen. Skitechniek: opstaan na een val (video) >

#7. Verse sneeuw skills

Wanneer er verse sneeuw is gevallen, is het zonde om niet de piste op te gaan. Wanneer je centraal op je ski’s staat, goed anticipeert en je stokken actief gebruikt zal je zien dat het helemaal niet zo lastig is. Skitechniek: tips voor het skiën in verse sneeuw (video) >

50224 -  (7)
Skiën door de poedersneeuw is voor veel skiërs het mooiste dat er is

#8. Beleefdheid

Wanneer we op en rond de piste iets meer rekening met elkaar houden, wordt de sfeer in de skigebieden een stuk beter. Ga niet stilstaan midden op de piste, laat eens een ander voor in de rij voor de skilift en neem niet en complete tafel in het bergrestaurant in beslag. 10 ongeschreven regels op de piste >

#9. Sociale vaardigheden

Zeg de liftbediende eens vriendelijk gedrag of knoop een gesprek met iemand aan in de lift. Je zal zien dat je op deze manier de meest bijzondere gesprekken meemaakt en van goede tips wordt voorzien. De beste openingszinnen voor in de skilift >

#10. Onvermoeibaarheid

Om 16:00 zit een wintersportdag er nog niet op. Als wintersporter dien je ook in de après-ski je mannetje te kunnen staan. Lekker hossen op je skischoenen en de après-ski hits meezingen. Ken echter wel je grenzen en zorg niet dat je mensen lastig valt. Zorg ervoor dat je optijd in bed ligt, zodat je de volgende dag weer fris en helder op de piste staat. Wellicht ook een dagje après-skiën in de wellness?Après-ski voor beginners: dit kun je verwachten >

50224 -  (8)
Ook tijdens de après-ski moet je je mannetje kunnen staan
Apres-skibar
Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.