Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: 40 cm verse sneeuw in Oostenrijk

51718 - Alpenweer: 40 cm verse sneeuw in Oostenrijk (3)

Het is vandaag en de komende dagen van tijd tot tijd wisselvallig weer. Sneeuwval en slecht zicht worden afgewisseld met perioden met perfect skiweer. Houd daarbij rekening met flink oplopende temperaturen, waardoor de kans op lawines toeneemt. Veiligheid voor alles!

Verse sneeuw in Zwitserland en Oostenrijk

Een gebied met sneeuwval trekt vandaag van west naar oost over het Alpengebied. In Frankrijk viel de meeste sneeuw vanochtend al en wordt de weersituatie vanmiddag beter. In Zwitserland, Oostenrijk en de Duitse Alpen houdt de sneeuwval tot ver in de middag of avond aan. In de meeste regio’s valt 5 tot 15 cm, maar op de hoge pistes is zelfs 40 cm mogelijk. Webcams: Oostenrijkse skidorpen weer wit >

Morgen een heerlijke skidag

Morgen blijft het grotendeels droog en kan dus volop genoten worden van de verse sneeuw. Bij weinig wind en geregeld zon is het vrijwel overal een heerlijke skidag. Helaas is nooit alles perfect. Het zonnetje laat de temperatuur flink oplopen. De dooigrens stijgt naar maar liefst 2500 meter, dus de sneeuw op de lage pistes zal ’s middags behoorlijk papperig worden. Geniet van de donderdag, want vrijdag wordt het nog warmer.

51718 -  (12)
Het sneeuwt momenteel flink door in Kristberg (Montafon)
Het sneeuwt momenteel flink door in Kristberg (Montafon)
51718 -  (13)
In het zuiden van de Franse Alpen (Auron) schijnt de zon alweer volop
In het zuiden van de Franse Alpen (Auron) schijnt de zon alweer volop

Zeer zacht weekend, volgende week kouder

De hoge temperaturen houden vrijdag en in het weekend stand. De dooigrens ligt tussen 2500 en 3000 meter. Gelukkig is de lucht wel behoorlijk droog, dus het smelten van de sneeuw gaat enorm traag. Maar papperige sneeuw in de middag lijkt me wel iets waar je op de lagere pistes rekening mee moet houden. Verder is het over het algemeen prima weer met weinig wind en zonnige perioden. Alleen zaterdag later op de dag kan er wat regen of sneeuw vallen langs de noordflanken van de Zwitserse Alpen. Zondag maken Zuid-Duitsland en het Salzburgerland kans op lichte sneeuwval.

Regen onderweg naar de Alpen

Iedereen die zaterdag gaat rijden moet rekening houden met drukte op de wegen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Met name richting de Alpen wordt extra verkeer verwacht. Tel daarbij op dat het ook nog eens wisselvallig weer zal zijn. Houd dus rekening met vertragingen onderweg. Winterse perikelen zullen er niet zijn, of je skidorp moet boven de 1400 meter hoogte liggen. Overigens is de route naar Frankrijk rustiger, maar ook hier valt regen. Mocht je van plan zijn zondag te gaan rijden, reken dan op langdurige regenval. Met wat pech verloopt vrijwel de hele dag nat.

51718 -  (14)
Ook in Zuid-Duitsland (Garmisch-Partenkirchen) verse sneeuw
Ook in Zuid-Duitsland (Garmisch-Partenkirchen) verse sneeuw

Lawinegevaar wordt steeds groter

Vanwege de sneeuwval, de wind van de afgelopen dagen en de hoge temperaturen die eraan komen, is de kans op lawines aanzienlijk. De sneeuwlagen zijn verre van stabiel, waardoor op de meeste pistes het waarschuwingsniveau op niveau 3 of 4 staat. Daarbij geldt vaak dat niveau 4 geldig is voor de gebieden boven de boomgrens. Hoe dan ook: controleer wat de situatie in jouw skigebied is voor je begint aan je afdalingen. De grote temperatuurschommelingen vormen namelijk een behoorlijk risico.

51718 -  (15)
In Winterberg enige verse sneeuw, maar na vandaag helaas weer stijgende temperaturen
In Winterberg enige verse sneeuw, maar na vandaag helaas weer stijgende temperaturen


123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.