Skigebieden zonder stoeltjesliften zijn bijna niet voor te stellen. Ken je de film Frozen? En nee, dan bedoelen we niet de zoetsappigheid van Anna en Elsa, romantische prinsen en prachtige prinsessenjurkjes. We hebben het over de horrorfilm Frozen, waarbij twee beste vrienden stranden in de stoeltjeslift, compleet vergeten worden en op 20 meter boven de grond hangen in de vrieskou. Mocht je de film gezien hebben dan heb je misschien allang een fobie ontwikkeld tegen deze liften en wil je ze liever vermijden. En dat kan! Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet. Dit zijn 6 skigebieden zónder stoeltjesliften.
Skigebieden zonder stoeltjesliften
Als ervaren wintersporter weet je dat stoeltjesliften onderdeel zijn van de hele ervaring. Je moet immers boven komen om de berg af te kunnen suizen en daarvoor moet je met de lift. De meeste skigebieden hebben een variatie aan liften en bijna overal zijn zowel gondels als sleep- en stoeltjesliften te vinden. Veel wintersporters zijn geen fan van de sleeplift, dus gelukkig zijn enkele skigebieden zonder sleepliften te vinden. Maar een skigebied zonder stoeltjesliften, lijkt bijna ondenkbaar. Echter kan een stoeltjeslift een hele uitdaging zijn voor wintersporters die last hebben van hoogtevrees en wiens adem toch even stokt als een lift weer eens stil komt te hangen. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt van een aantal skigebieden zonder stoeltjesliften, zodat je je in ieder geval geen zorgen hoeft te maken over Frozen-taferelen.
#1. Saas-Grund – Zwitserland
Het Zwitserse skigebied Saas-Grund is onderdeel van het overkoepelende gebied Saas-Grund & Saas-Almagell en beschikt over geen enkele stoeltjeslift. Twee gondels en zes sleepliften staan tot je beschikking om je naar de toppen van de bergen te brengen. In totaal is er zo’n 25 kilometer aan afdalingen te maken en kent het skigebied vooral rode pistes. Daarnaast telt het gebied een aantal rodelbanen en het bijzondere is dat je hier ook met je slee de baan af kan razen bij maanlicht. Toch een beetje variatie of juist op zoek naar wat eenvoudigere pistes? Dan kun je ook gaan skiën in Saas-Almagell, al kun je daar de stoeltjeslift niet aan je voorbij laten gaan. Zoek een chalet in het Saastal >
#2. Rangger Köpfl – Oostenrijk
Voor het aantal kilometer aan pistes hoef je in het skigebied Rangger Köpfl niet te komen, maar ben je op zoek naar een skigebied zonder stoeltjesliften, dan zit je hier wel goed. Het skigebied maakt deel uit van het grote Olympia SkiWorld Innsbruck. Dit deelgebied telt zo’n 17 kilometer aan pistes en die kun je skiën zonder dat er een rit in de stoeltjeslift aan te pas komt. Er is hier een gondelverbinding en een aantal sleepliften die je naar boven brengen. Het gebied is een goede keuze als je wintersport met een vakantie in de stad wilt combineren, want in nog geen 20 minuten rijden ben je in Innsbruck. Overigens kun je hier ook leuk rodelen op de 10 kilometer lange rodelbaan.
#3. Rittner Horn – Italië
Klein maar fijn is dit Italiaanse skigebied in Zuid-Tirol zeker. En van de drie liften die de wintersporters vervoeren, is er geen één een stoeltjeslift. Het skigebied kent geen enorm aantal kilometers maar prachtig is het des te meer. Hier heb je namelijk op de top van de berg een bijzonder panoramisch uitzicht. Aan de ene kant kijk je uit op de Alpen, terwijl je aan de andere kant de Italiaanse Dolomieten kunt bewonderen. Het skigebied is een ideale bestemming voor beginners en wintersporters met kinderen kunnen hier ook goed terecht. En dankzij het schitterende uitzicht, is wandelen hier ook een absolute aanrader. Zoek een accommodatie in Zuid-Tirol >
#4. Oberstaufen – Duitsland
Het gemoedelijke gebied Hündle – Thalkirchdorf maakt deel uit van het Duitse skigebied Oberstaufen. Het overkoepelende gebied kent bijna 50 kilometer aan pistes waarvan er ruim 20 in het deel van Hündle liggen. Daar kun je skiën zonder dat je een rit met een stoeltjeslift hoeft te maken, want er is een gondel en er staan een paar sleepliften gereed. Ook in het deel Hochgrat kun je de stoeltjes vermijden en is er een gondel die je naar de top brengt. Wil je ook afdalingen maken in het deelgebied Steibis, dan is er slechts één stoeltjeslift die je, als je deze echt niet wilt nemen, ook kunt omzeilen. Dan moet je er wel voor zorgen dat je er niet per ongeluk heen skiet!
#5. Ankogel – Oostenrijk
Wederom niet een gebied waar kilometervreters hun hart kunnen ophalen, maar wel een skigebied zonder stoeltjesliften, is het Oostenrijkse Ankogel in skigebied Mallnitz & Flattach. Een paar sleepliften en twee gondels zijn beschikbaar om wintersporters naar de top te vervoeren. Hoewel het niet een enorm gebied is, is het wel ontzettend sneeuwzeker dankzij de hoge ligging. Bovendien is het een geschikt gebied voor de gevorderde wintersporter, want de bijna 13 kilometer aan pistes kleuren meer rood en zwart, dan dat er blauwe afdalingen te maken zijn. Daarnaast is het niet ver verwijderd van de Mölltaler Gletscher in Flattach, waar ook fijn geskied kan worden. Alleen wil je stoeltjesliften vermijden, dan wordt dat in dit gebied een stuk lastiger.
#6. Bayerischer Wald: St. Englmar – Duitsland
Het Duitse skigebied Bayerischer Wald: St. Englmar bestaat uit de delen St. Englmar en Pröller en is een uitermate geschikte keuze voor wintersporters die zowel stoeltjesliften als gondels achterwege willen laten. Dit skigebied bestaat uit 17 kilometer aan piste en er zijn enkel sleepliften die je kunt nemen. Vooral beginnende skiërs en snowboarders zijn hier aan het juiste adres door een overwegend aantal eenvoudige afdalingen die er te maken zijn. Ook langlaufers kunnen goed terecht in dit gebied dankzij de vele mogelijkheden. Wie op vakantie graag het skiën en langlaufen wil combineren en geen bezwaar heeft tegen sleepliften, zit in dit gebied goed.
Dit zijn zes skigebieden zonder stoeltjesliften, maar er zijn nog een aantal gebieden die enkel over sleepliften en gondels beschikken. Wel zijn het stuk voor stuk kleine gebieden die niet over gigantisch veel afdalingen beschikken. Ben je op zoek naar een skigebied waar je een flink aantal kilometers kunt pakken, dan zullen er vrijwel altijd stoeltjesliften aanwezig zijn. Gelukkig worden steeds meer oude liften vervangen voor nieuwe, stevige stoeltjesliften en ben je vaak in een mum van tijd boven.