Ja, het is het belangrijk om je ski's te (laten) waxen voordat je ze opbergt of voor langere tijd niet gebruikt. Misschien denk je dat waxen geen zin heeft wanneer je niet aan het skiën bent, maar niets is minder waar. Een laag wax zorgt er namelijk voor dat het belag, (de onderkant) van je ski's, goed beschermd wordt en niet uitdroogt. Het is daarom altijd verstandig om je ski's te waxen voordat je ze (voor langere tijd) opbergt. In dit artikel leggen we uit waarom waxen aan het einde van het skiseizoen, of wanneer ski's lange tijd niets doen, juist heel zinvol is.
Waarom je ski's waxen voor je ze opbergt en/of lange tijd niet gebruikt?
In principe wax je je ski's om ervoor te zorgen dat je goed glijdt op de sneeuw en soepel je bochten kan draaien. De onderkant van je ski's, oftewel het belag, glijdt niet vanzelf. Het belag is gemaakt van kunststof, polythyleen (afgekort P-tex), waar vervolgens minuscule groeven en poriën in gemaakt zijn om het glijvermogen te verbeteren en de wax te kunnen opnemen. Het belag heeft de wax nodig om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk over de sneeuw kunt glijden. Door de druk van de ski's op de sneeuw in combinatie met wax, ontstaat er een klein laagje water dat ervoor zorgt dat je daadwerkelijk kunt glijden.
Nu is dat niet de enige functie van de wax. Wanneer je ski's niet gebruikt, vormt wax een bescherming van je belag. Wanneer er weinig of geen wax op de onderkant van je ski's zit, heb je de kans dat het belag uitdroogt. Uitgedroogd belag is gevoeliger voor krassen en andere beschadigingen. Een uitgedroogde ski zal weer vaker gewaxt moeten worden voordat de wax weer diep in de poriën zit en de glij-eigenschappen optimaal zijn.
Een dikke laag 'zomerwax' op je ski's
Voordat je aan de slag gaat met waxen en slijpen van je ski's, is het belangrijk dat ze goed droog zijn. Laat ze na gebruik één tot twee weken omgekeerd op de bindingen drogen. Wil je het onderhoud van je ski's goed aanpakken, repareer dan eerst eventuele schade aan je belag en slijp de kanten van de ski's. Vervolgens kun je een dikke laag wax aanbrengen. Gebruik bij voorkeur een zachte, vettige wax. Wanneer je gaat skiën schraap je normaal gesproken een deel van deze wax er weer af. Dit hoef je niet te doen wanneer je de ski's voor langere tijd opbergt. Laat de dikke laag wax er lekker opzitten en ga pas schrapen en eventueel opnieuw waxen wanneer je de ski's weer gaat gebruiken. Dit kun je ook door een wintersportwinkel laten doen. Vraag of ze de ski's nog niet afschrapen en laat dit pas doen net voordat je de ski's weer gaat gebruiken.
Hoe vaak moet je je ski's eigenlijk waxen?
De frequentie van het waxen van je ski's hangt af van hoe vaak je ze gebruikt en wat de kwaliteit van de sneeuw is. Ook speelt persoonlijke voorkeur een rol. Het is natuurlijk niet voor niets dat wedstrijdskiërs dit dagelijks en met veel precisie doen. Goed gewaxte en geslepen ski's hebben nu eenmaal veel meer grip, glijden beter en draaien makkelijker. Ga je een week op wintersport, dan is het aan te raden altijd voor je vakantie je ski's een wax- en eventuele slijpbeurt te geven. Vaak kan het fijn zijn om dit halverwege de vakantie nog eens te doen, waarbij het verstandig is om je ski's alleen te laten slijpen als dit echt nodig is. Bij iedere slijpbeurt wordt er namelijk een klein stukje van de kant weggehaald. Je kunt een ski dus niet eindeloos slijpen. Te vaak waxen kan eigenlijk niet, hoe frequenter je ze waxt, hoe fijner je skiet.
Overige tips voor het opbergen van je ski's
- Zorg er altijd voor dat ski's goed droog zijn voordat je ze opbergt. Vocht kan ervoor zorgen dat de kanten van je ski's gaan roesten.
- Bewaar de ski's op een droge plek en niet in direct zonlicht of te dicht bij een verwarming.
- Haal de ski's bij voorkeur uit elkaar en zet of leg ze los van elkaar weg, zodat de spanning eraf is.
- Bewaar je ski's nooit in een hoes of tas. Er kan nog vocht vrij komen en hierdoor kunnen de kanten gaan roesten.