Skip to navigation Skip to main content

Wandelen in de sneeuw: enkele tips

5334 - Wandelen in de sneeuw: enkele tips (1)

Wat te doen als je dol bent op sneeuw, maar geen liefhebber bent van skiën? Terwijl de anderen van de piste afsuizen, kun je er voor kiezen te gaan wandelen in de sneeuw. Met de juiste voorbereiding en schoeisel kun je optimaal genieten van de natuur. Buiten dat het een leuke en ontspannen tijdsbesteding is, is het vaak ook erg toegankelijk. Wandelen in de sneeuw kan op geprepareerde wandelpaden of erg eenvoudig op sneeuwschoenen. Hiervoor hoef je geen weken lang lessen te volgen en er komt ook geen ingewikkelde techniek bij kijken. Bovendien is het betaalbaar en kun je bij veel sportwinkels sneeuwschoenen huren. Aan een stel goede bergwandelschoenen en skistokken heb je al voldoende.

Het juiste schoeisel voor wandelen in de sneeuw

Wanneer je ervoor kiest wandelingen te maken door bossen en heuvels over geprepareerde wandelpaden, heb je genoeg aan stevige wandelschoenen en eenvoudige sneeuwschoenen. Deze kun je bijvoorbeeld online kopen bij Campz, Bever of Decathlon. Als je het hogerop wilt zoeken, is het verstandiger professionele schoenen te huren. Deze professionele schoenen zijn groter dan de normale wandelschoenen en beschikken over tien grote ijzeren punten. Met deze ijzeren punten is het mogelijk hellingen tot 50 graden te kunnen overwinnen. Op deze schoenen is het ook mogelijk je op gletsjers en bergkammen te wagen. Het is wel aan te raden, dit onder leiding van een gids te doen. Het kan erg gevaarlijk zijn op zulke hoogtes. Er kunnen gevaarlijke spleten schuilgaan onder de laag sneeuw. Daarnaast is het ook mogelijk dat er gevaarlijke uitsteeksels ontstaan langs de bergkammen en hellingen waar zich diepe kloven bevinden.

Sneeuwschoenwandelen met telescopische stokken

Wandelen op sneeuwschoenen is niet moeilijk. Door de stijgijzerpunten bijten de schoenen zich vast in de sneeuw. Hierdoor moet je tijdens het lopen je voeten iets hoger optillen dan normaal. Ook is het de kunst om je voeten iets verder uit elkaar te zetten dan wanneer je normaal wandelt. Dit zorgt voor een betere balans en hierdoor worden je benen minder belast. Het gebruik van telescopische (ski)stokken kan hierbij ook helpen. Tijdens de beklimming kan je de stokken inkorten en bij de afdaling maak je ze langer. Hierdoor loop je zowel bergop als bergaf een stuk prettiger. Het gebruik van deze stokken werkt het beste wanneer je ze evenwijdig houdt aan je lichaam, maar buiten het bereik van je sneeuwschoenen. Tijdens het maken van een afdaling moet je ervoor zorgen dat je je hakken in de sneeuw zet en iets achterover leunt, waardoor je niet uitglijdt.

5334 -  (2)

Voorbereid op pad: check het lawine gevaar

Voor je gaat wandelen doe je er ook goed aan te informeren of er mogelijk lawinegevaar dreigt. Na zware neerslag duurt het altijd even voordat de sneeuw weer samengepakt is. Tot die tijd is het verstandiger om in de bossen je wandelingen voort te zetten of op de speciaal daarvoor aangelegde paden. Hoewel veel mensen misschien denken dat een lawinepieper alleen is voor stoere off-piste skiërs, is het ook als wandelaar geen overbodige luxe. Het vergroot de kans op overleven, mocht je in een lawine terecht komen. In zulke noodgevallen is het niet verstandig op je mobiele telefoon te vertrouwen. Buiten eventueel slecht bereik, kan ook de batterij door de kou erg snel leeglopen.

Bekijk hier onze tips voor winterwandelbestemmingen >

Wandelkaart

Denk ook altijd aan een goede kaart met routes en (wandel)wegen. De meeste skigebieden bieden wel meerdere of enkele winterwandelpaden, waarvan ook kaarten verkrijgbaar zijn. Deze kun je vaak online vinden en bij de bergbahnen en tourismeburo's gratis krijgen. Lees goed de informatie over het pad wat jij wilt gaan wandelen. Wat is de lengte in verhouding met het aantal hoogtemeters dat je aflegt? Hoeveel tijd staat er voor de wandeling? Begin met een eenvoudige wandeling en kies de dagen erna voor wat meer uitdaging, zo kom je niet in vervelende situaties terecht. Ben je van plan bent buiten de gebaande paden te wandelen, dan is een goede kaart een must. Het is namelijk mogelijk dat bevroren meertjes onder een laag sneeuw bedekt zijn. Wanneer je op te dun ijs staat zou dit het menselijk gewicht niet kunnen dragen. Een kompas is ook handig om je een te oriënteren wanneer je de weg bent kwijt geraakt. Daarnaast is het natuurlijk verstandig altijd een rugzak mee te nemen met wat extra (droge) kleding, eten en (warm) drinken.

5334 -  (3)

Wandelen met een gids

Heb je nog niet zoveel ervaring met winterwandelen of sneeuwschoenwandelen? Informeer dan bij jouw bestemming naar de mogelijkheid voor een wandeling met gids. Sommige bestemmingen bieden dit bij het toerismeburo zelfs gratis aan. Op deze manier kun je met een gids alles leren over sneeuwschoenwandelen, van het vinden van een pad tot de techniek. Tip: informeer naar een avondwandeling! Een bijzondere ervaring is een sneeuwschoenwandeling met fakkels, waarbij je ook ergens gaat dineren.

Winter Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.