Skip to navigation Skip to main content

Wintersport in Gitschberg Jochtal: een parel voor gezinnen met kinderen

53542 - Wintersport in Gitschberg Jochtal: een parel voor gezinnen met kinderen (3)
© Hannes Niederkofler, Gitschberg Jochtal

Gitschberg Jochtal is een skigebied waar je misschien nog nooit van hebt gehoord, maar waarvan het tijd wordt dat je het leert kennen. Zeker als je op zoek bent naar een fijne bestemming voor een wintersport met kinderen voor aankomend skiseizoen. Dit kleine, maar zeer familievriendelijke skigebied ligt in het Italiaanse Zuid-Tirol, niet ver van de Brennerpas. Skiën kan hier op ruim 50 km aan pistes, er zijn goede skischolen, de sfeer is gemoedelijk en ook buiten het skiën om is er genoeg te doen. Benieuwd geworden naar een wintersport in Gitschberg Jochtal? In dit artikel vind je meer informatie en handige tips.

Wintersport in Gitschberg Jochtal: hoe kom je er?

Gitschberg Jochtal, Rio Pusteria in het Italiaans, ligt in het noorden van Italië, in de provincie Zuid-Tirol en op een klein uurtje rijden van de Brennerpas. Overnachten kan in verschillende dorpjes, gelegen op verschillende hoogtes. Vanaf Utrecht is het 969 km rijden naar Mühlbach (777 m), 977 km naar Vals (1354 m) en en 978 km naar Meransen (1404 m). Als het verkeer meezit, ben je ongeveer 11 uur onderweg om er te komen. Je rijdt door Duitsland via Düsseldorf en Keulen naar Frankfurt en gaat bij Füssen de grens over Oostenrijk in (let op: vignet). Vervolg de route over de Fernpass richting Innsbruck en koers over de Brennerpas (let op: tol betalen) Italië in. Vanaf hier is het nog een klein uurtje rijden naar het eerste dorpje. Houd rekening met een aantal kronkelige bergwegen. Liever met het vliegtuig of de trein? Vliegveld Innsbruck ligt het dichtst bij (90 km). Hier stopt ook de nieuwe nachttrein, de ÖBB Nightjet. Leg het laatste stuk af met de taxi, een transfer, een huurauto of het openbaar vervoer.

Boek een vlucht naar Innsbruck bij Transavia vanaf € 31,- per persoon >
Bekijk de mogelijkheden voor een wintersport met de ÖBB Nightjet >

53542 -  (12)
© Hannes Niederkofler, Gitschberg Jochtal

Skigebied met ruim 55 km aan pistes

Tot 2011 waren Gitschberg en Jochtal twee aparte skibestemmingen die zelfs met elkaar concurreerden. Dankzij de bouw van de verbindingsgondel in Vals is daar verandering in gekomen en sindsdien kun jij als wintersporter met één skipas skiën op ruim 55 km aan pistes (ook onderdeel van de Dolomiti Superski). Die liggen tussen de 1300 en 2500 meter hoogte en worden ontsloten door 15 moderne skiliften, waarvan de Gaisjoch het noemen zeker waard is. Deze gondel biedt niet alleen een schitterend uitzicht op het Altfasstal en Eisacktal, maar op het hoogste punt zweef je 93 meter hoogte boven de grond en de grootste afstand tussen twee palen is 538 meter. Twee kenmerken die uniek zijn voor Italië. Gitschberg Jochtal biedt genoeg mogelijkheden voor wintersporters van alle leeftijden en niveaus. Het merendeel van de pistes is rood en blauw, maar er zitten ook een aantal pittige zwarte afdalingen tussen. Verspreid in het skigebied liggen drie uitzichtplatformen waar je van een schitterend 360 graden uitzicht op de Alpen en Dolomieten kunt genieten: Stoanermandl, Gitschberg en Astjoch. Er is een uitgebreid funpark, waarvan eentje speciaal voor kinderen, en ook aan fijne berghutten is hier geen gebrek.

Leuk weetje, net als Turracher Höhe heeft ook Gitschberg Jochtal een pistebutler. Bij 'il Cavaliere' kun je terecht voor al je vragen, zakdoekjes, een nieuwe pistekaart en leuke activiteiten. Met zijn opvallende 'butlersoutfit' is hij niet te missen!

53542 -  (13)
© Hannes Niederkofler, Gitschberg Jochtal

Verborgen parel voor families

Voor gezinnen met kinderen is Gitschberg Jochtal een ideale wintersportbestemming. Er zijn twee skischolen waar de kids vanaf een jaar of twee kennis kunnen maken met de beginselen van het skiën. Zij bieden naast skiles ook de mogelijkheid voor kinderopvang. Onderaan de pistes, maar ook in het skigebied kom je meerdere kinderlanden, oefenpistes en leuke parcoursen tegen. De skileraren spreken Duits, Engels en Italiaans en doen er alles aan om het de kleintjes naar de zin te maken. Van grote druktes is hier zelfs in het hoogseizoen geen sprake en dus kunnen ze hier in alle rust oefenen op hun eerste bochtjes in de sneeuw. Zodra ze dat eenmaal onder de knie hebben, is de kans groot dat je ze als ouder regelmatig tegenkomt als je zelf aan het skiën bent. Kinderen tot 8 jaar skiën gratis, mits een ouder ook een skipas koopt (1 gratis skipas per ouder).

53542 -  (14)
© Hannes Niederkofler, Gitschberg Jochtal

Knusse berghutten

Liefhebbers van lekker eten zijn in Gitschberg Jochtal aan het juiste adres. Het leuke van deze bestemming is dat je er geniet van het beste van twee landen: oftewel de ideale combinatie tussen Oostenrijk en Italië. Je kunt je hier dan ook prima redden in zowel Duits als Italiaans. De berghutten en restaurants bieden enerzijds specialiteiten uit de boerse, Zuid-Tiroolse keuken en anderzijds ook de lekkerste Italiaanse gerechten. Van Kaiserschmarrn tot Gröstl op z'n Zuid-Tirools en van pasta tot pizza en bruschetta. In Gitschberg Jochtal vind je geen gigantische pisterestaurants, maar knusse berghutten. Klein, gemoedelijk en met goed eten. Twee tips: de Nesselhütte en de Linderalm. Uiteraard is er ook met de kinderen rekening gehouden en staat er ook voor hen genoeg lekkers op het menu.

Leuke activiteiten buiten de pistes in Gitschberg Jochtal

Ook buiten de pistes hoef je je niet te vervelen in Gitschberg Jochtal. Enkele tips:

  • Winter- en sneeuwschoenwandelen: in het idyllische landschap liggen tal van mooie wandelroutes. Niet alleen in het dal, maar ook in de bergen. Kies voor een tocht op de gemarkeerde paden of huur sneeuwschoenen en ga samen met een gids op stap. Tip: wandel naar de Roner Alm en trakteer jezelf daar op een heerlijke lunch! De hut is recent vernieuwd en de moeite van een bezoek absoluut waard.
  • Rodelen: als je met kinderen op wintersport gaat naar Gitschberg Jochtal, dan mag rodelen natuurlijk niet ontbreken. Je vindt hier meerdere leuke rodelbanen. Een tip is een van de langste van Zuid-Tirol, de Brimi Winter Run van 6,75 km.
  • Een fondue-avond op vrijdag in de Großberghütte. Zij bieden ook fakkelwandelingen en romantische tochten met een paardenslee.
  • Elke week kun je deelnemen aan het speciale weekprogramma van Gitschberg Jochtal. Per dag worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals sneeuwschoenwandelen, wandelen met lama's en alpaca's, een full-moon diner en een tocht in een paardenslee. Tegen een kleine vergoeding kun je hieraan meedoen.
53542 -  (15)
© Alex Filz, Gitschberg Jochtal

Overnachten in sfeervolle dorpjes

Tijdens je wintersport in Gitschberg Jochtal kun je overnachten in negen sfeervolle dorpjes: Mühlbach, Meransen, Vals, Rodeneck, Spinges, Vintl, Pfunders, Weitental en Terenten. De dorpen hebben allemaal hun eigen kenmerken en karakter en liggen in een prachtige omgeving tussen het Eisacktal en Pustertal. Rustig, romantisch en gemoedelijk, zo kun je een wintersport hier het best omschrijven. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat de lokale bevolking hier super gastvrij en vriendelijk is en dat niemand te beroerd is om je vragen te beantwoorden. Er zijn accommodaties in verschillende groottes en prijsklassen, van luxe hotels tot charmante pensions en appartementen.

Boek vanaf € 492,- per persoon naar Gitschberg Jochtal (met skipas)
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.