Skip to navigation Skip to main content

Kerstmenu's voor wintersporters: tips voor een kerstdiner in wintersportstijl

Kerst Kerstbomen
© Spalder Media Group

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het eindelijk tijd voor de leukste periode van het jaar: Kerst. De eerste groep wintersporters reist in deze dagen af naar de Alpen, maar er is ook een grote groep die de feestdagen thuis bij de boom viert. Behoor jij tot de thuisblijvers? Dan hoef je de skivakantie echt niet per se helemaal te missen! Haal de wintersport gewoon in huis en vier Kerst in wintersportstijl. Maak een menu met al je favoriete gerechten uit de Alpen, dek de tafel mooi en ga helemaal los met de decoratie. In dit blog vier kerstmenu's en tips voor een kerstdiner in wintersportstijl wintersportstijl.

Thuis kerst vieren in wintersportstijl

Ga je voorlopig niet op wintersport en mis je alles wat met je favoriete vakantie te maken heeft? Haal een deel daarvan gewoon in huis! Uitzicht op de besneeuwde bergen en een piste in je achtertuin wordt moeilijk, maar er zijn genoeg opties die wel mogelijk zijn. En natuurlijk smaken je favoriete wintersportgerechten het lekkerst in een knusse berghut, maar ook thuis kun je er van genieten. Doe het dit jaar daarom eens anders dan anders en wissel de garnalencocktail, kalkoen en ijsbombe in voor je favoriete lekkernijen uit de Alpenlanden. Geen luxe voorafjes en tientallen bijgerechten, maar krachtige smaken en vullende gerechten. Aan die kerstkilo's ontkom je toch niet! ;-)

Ga de komende dagen op zoek naar leuke deco-dingen en tover je woonkamer tot knusse Stube. Thuis kun je prima Kerst vieren in wintersportstijl! 

Wintersport kerstdecoratie voor thuis
© Spalder Media Group
Er zijn ontzettend veel leuke spullen te koop waarmee je jouw huis helemaal in de wintersportsferen brengt!

Menu 1: Oostenrijkse Gemütlichkeit

Droom jij al weken over pannetjes Kaiserschmarrn, schnitzels en al het andere lekkers uit de Oostenrijkse keuken? Dan word je vast blij van dit menu. Het is wel aan te raden om geen uitgebreide borrelplank met borrelhapjes vooraf te serveren, de gerechten zijn machtig en vullend en je wilt ze wel allemaal kunnen proeven.

Voorgerecht: goulashsoep met brood

Het perfecte gerecht om mee op te warmen tijdens een koude sneeuwdag, maar ook een toppertje om het kerstmenu mee te beginnen. Deze kruidige soep vindt haar oorsprong in Hongarije, maar is inmiddels helemaal ingeburgerd in de Oostenrijkse keuken. Serveer geen kommen vol, maar kies voor kleinere porties. Alles wat je overhebt kun je na afloop invriezen! Het recept voor Goulashsoep vind je hier ›

Hoofdgerecht: Wiener Schnitzel mit pommes

Bestaat er een wintersport zonder schnitzels? Diezelfde vraag kun je ook stellen voor je kerstmenu in wintersportstijl. Bij de meeste wintersporters staat dit gerecht hoog in het favorietenlijstje, maar ook mensen zonder wintersportervaring zullen er blij van worden. Bak de Wiener Schnitzels goudbruin en krokant en serveer er een frisse salade en goudgele frietjes bij. Met dat plukje krulpeterselie bovenop, lijkt het net een gerecht uit een sterrenrestaurant! Zelf Wiener Schnitzels maken doe je zo ›

Nagerecht: Kaiserschmarrn

Uiteraard mag een pannetje Kaiserschmarrn niet ontbreken in je Oostenrijkse kerstmenu. Kinderen en volwassenen, er zijn maar weinig mensen die je niet blij maakt met de luchtige stukjes pannenkoek. Maak er zelf appelmoes bij en het feest is compleet. De lekkerste Kaiserschmarrn maak je zo ›

Kaiserschmarrn maken met Kerst
© Spalder Media Group
Eindigen met Kaiserschmarrn, wie wil dat nou niet!

Menu 2: La Dolce Vita en Schwi-Schwa-Schweiz

Twee landen combineren in één menu, waarom niet! In dit kerstmenu neem je jouw gasten mee naar de Italiaanse en Zwitserse Alpen en laat je ze genieten van het beste van beide. Van de lekkerste Italiaanse wintersportgerechten tot de beste Zwitserse gerechten, dat wordt smullen!

Voorgerecht: Zwitserse rösti

Een wintersport in Zwitserland is niet compleet zonder Zwitserse rösti. Deze klassieker kun je in vrijwel alle berghutten en restaurants bestellen en er zijn ontzettend veel variaties op. Met bergkaas, spekjes en een spiegelei, met gerookte zalm en crème fraîche, met kaas en ui en ga zo maar door. Ik raad je je aan om voor het hele gezelschap een grote rösti te bakken en daarvan een pizzapunt per persoon te serveren. Ook kleine rösti's zijn een optie. Serveer met een kleine frisse salade en je hebt een heerlijk voorgerecht.

Rösti
Begin het diner met zelfgemaakte Zwitserse rösti!

Tussengerecht: carpaccio van Bresaola met burrata

Tijdens een wintersport in Italië kun je ontzettend lekker eten. Van typisch Italiaanse gerechten, zoals pasta en pizza, tot nieuwe variaties op bestaande klassiekers en gerechten uit de boerse Zuid-Tiroolse keuken. Carpaccio van rauwe, dungesneden ossenhaas kennen we allemaal wel, maar in Italië serveren ze ook andere varianten, waaronder deze met Bresaola. Een super simpel te maken tussengerecht. Bresaola is gedroogd en gezouten rundvlees (vaak ossenhaas of runderlende). Serveer vijf plakken per persoon, doe daar wat verse rucola, een halve bol burrata (of één kleine) en wat gehalveerde cherrytomaatjes op. Besprenkel tot slot met olijfolie en balsamico en buon appetito! Een carpaccio, maar dan even anders!

Hoofdgerecht: kaasfondue

En van Italië reizen we weer terug naar Zwitserland voor een traditionele Zwitserse kaasfondue. Zet de pan met de dampende kaasmassa in het midden van de tafel en serveer er knapperig brood, geblancheerde en/of rauwe groenten en vleeswaren, zoals gedroogde ham en salami, bij om mee in de kaas te dippen. Met dit recept voor kaasfondue maak je alle kaasliefhebbers blij ›

Nagerecht: tiramisu

Een Zwitsers/Italiaans menu kun je maar met een nagerecht afsluiten en dat is natuurlijk tiramisu. Kies voor de traditionele variant of maak een van de vele andere variaties. Bijvoorbeeld met witte chocolade en rood fruit of limoncello in plaats van amaretto.

Carpaccio Bresaola met burrata kerst
© Spalder Media Group
Carpaccio, maar dan even anders!

Menu 3: La Douce France

De Franse keuken vormt niet voor niets de basis van veel andere internationale keukens. Het is het land waar veel culinaire grootheden zijn opgegroeid of in de leer zijn geweest en waar je tijdens je vakantie van de lekkerste gerechten kunt genieten. In de skigebieden vind je vaak een combinatie van Franse klassiekers en traditionele berggerechten en dat is ook hoe dit menu is samengesteld. Ga je mee op kerstdiner naar La Douce France?

Voorgerecht: steak tartare

Een Franse klassieker die je niet alleen in Frankrijk, maar ook in veel andere landen op de menukaart ziet staan is steak tartare. Er zijn dan ook vele variaties op dit Franse gerecht. Van traditioneel met augurk, kappertjes, ketchup, mosterd, worcestersaus, tabasco en een rauwe eidooier tot varianten met truffel of Oosterse specerijen. Welke ga jij bereiden?

Hoofdgerecht: tartiflette

Een traditionele Franse tartiflette staat in veel berghutten op de menukaart. Het is een machtige ovenschotel met aardappels, Reblochon (kaas), spekjes, wijn en room. Serveer daarom niet al te grote porties, ook het toetje belooft veel goeds. Als je over kleine, eenpersoons ovenschaaltjes beschikt, dan is het aan te raden om daarvoor te kiezen. Vergeet er geen frisse salade bij te serveren! Het recept voor tartiflette bekijk je hier ›

Nagerecht: crème brûlée

We eindigen dit kerstmenu met een Franse klassieker: crème brûlée. Wie geen zin heeft om ze zelf te maken, koopt in de supermarkt de kant-en-klare varianten, maar voor alle keukenprinsen- en prinsessen kan ik aanraden om dit nagerecht helemaal zelf te maken. Met de custard kun je eindeloos variëren, bijvoorbeeld door er kruiden of vers fruit aan toe te voegen. Het is wel verstandig om een crème brûlée brander aan te schaffen.

Kaasgerecht kerst Tartiflette
© Spalder Media Group
Kaas, kaas en nog meer kaas!

Menu 4: Een reis door de Alpen

Elk wintersportland heeft zo haar eigen lekkernijen en specialiteiten. Je hoeft voor je kerstdiner in wintersportstijl echt niet per se te focussen op één land! Waarom maak je niet gewoon een reis door de Alpen? Laat je gasten kennis maken met al het lekkers dat jij tijdens je wintersportvakanties hebt geproefd. En ben je al die tijd alleen maar in één land geweest? Dan is dit kerstmenu een tip.

Voorgerecht: Berner Platte of Speckplatte

In de Alpen kun je als lunch ook een plateau met vleeswaren en kaassoorten bestellen. Vers brood erbij en je hebt weer eens iets anders dan al die warme, machtige lunchgerechten. Zo'n Berner Platte (Zwitserland) of Speckplatte (Oostenrijk) is ook perfect om je kerstmenu in wintersportstijl mee te beginnen. Neem een grote, houten plank en vul die met allerlei typische vleeswaren en kaassoorten uit de Alpen. Vers geraspte mierikswortel, knapperig zuurdesembrood en tafelzuur erbij en je hebt een heerlijk en niet al te machtig voorafje.

Speckplatte wintersportgerecht
© Spalder Media Group
Allerlei lekkernijen om te proeven!

Tussengerecht: Spinatknödels (Canederli)

Knödels, in Oostenrijk en Zuid-Tirol kom je ze tegen in alle soorten, maten en smaken. Van Knödelsuppe tot een Canederli trio en Spinatknödels, keuze genoeg! Niet iedereen is fan van dit gerecht, maar het is wel eens iets heel anders dan wat je normaal serveert. Maak de knödels niet al te groot, het is immers een tussengerecht! Bekijk hier het recept voor Spinatknödels ›

Hoofdgerecht: Croûte au Fromage

Voor het hoofdgerecht reizen we door naar Frankrijk. Croûte au Fromage is een typisch berggerecht en stevige maaltijd met veel kaas, brood, wijn, ham en ei. Ook hier geldt: kies voor kleine porties, het toetje wil je niet overslaan! Zo maak je zelf Croûte au Fromage ›

Nagerecht: Apfelstrudel

Vandaag is de dag dat je Apfelstrudel serveert zoals de Oostenrijkers dat doen, als nagerecht. Dit zoete gerecht is niet alleen het ideale tussendoortje om de lunchpauze iets mee uit te stellen, het is ook een perfecte afsluiter van je kerstmenu. Het kost wat tijd om deze Oostenrijkse lekkernij zelf te maken, maar er zijn ook opties om de tijd in de keuken aanzienlijk te verminderen. Hoe? Dat lees je in dit recept voor Apfelstrudel ›

Apfelstrudel met vanillesaus
© Spalder Media Group
Een overheerlijk toetje!

Serveer er deze drankjes bij

Uiteraard wil je er ook iets lekkers bij drinken en ook dat kan met focus op de Alpenlanden! Ga het lijstje 'typische drankjes die alleen wintersporters kennen' eens af en je komt vast een aantal goede ideeën tegen. Wat wij adviseren:

  • Aperol Spritz of Hugo als aperitiefje. Een heerlijk verfrissend drankje om de avond feestelijk mee in te luiden en om de spijsvertering te bevorderen. De eerste heeft een bittertje, de tweede is zoet maar fris. Beide drankjes zijn super simpel om te maken. Voor de Aperol Spritz meng je een deel prosecco, een deel Spa rood en een deel Aperol in een groot wijnglas met vijf ijsblokjes en een schijf sinaasappel. Voor de Hugo meng je in een groot glas 120 ml prosecco met 30 ml vlierbloesemsiroop, 30 ml Spa rood, een takje verse munt, een schijfje limoen en vijf ijsblokjes. Roeren maar en Proost!
  • Grüner Veltliner en Zweigelt als je kiest voor Oostenrijkse gerechten. De eerste is een heerlijk frisse droge witte wijn en de tweede een zachte, soepele rode. Voor een niet al te dure optie kan ik beide flesjes van de Lidl aanraden.
  • Een Pinot Grigio, Merlot, Bordeaux, Primitivo, Sangiovese, prosecco of champagne als je kiest voor een Franse of Italiaanse maaltijd.
  • Flügeltje tussendoor. Dit keer geen spoom (prosecco met een bolletje sorbetijs), maar een Flügeltje om de smaakpapillen weer even te kalmeren. Of om ze op te krikken voor de volgende gang... ;-)
  • Jägerbomb om de sfeer er lekker in te krijgen. Zakt het gezelschap in of zijn jullie wel toe aan niveau après-ski? Jägerbombs zijn dan altijd een goed idee!
  • Schnapps, Grappa of Génépi toe. En uiteraard sluit je de maaltijd af met een digestief. Ook hier kun je alle kanten mee op. Wordt het een Oostenrijkse Schnapps, een Italiaanse Grappa of toch een Franse Génépi?
Aperol Spritz wintersportdrankje
© Spalder Media Group
Zum Wohl!
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.