Door: Tjeerd Terpstra. Heerlijk, genieten van de bergen, de lucht en het verre uitzicht. Op ski’s of een snowboard naar beneden suizen en het gevoel van de wind en de bochten. Snelheid ervaren, de poeder of harde piste bedwingen, groen, blauw, rood of zwart maakt niet uit. Het is genieten. Toch… De spierpijntjes liggen op de loer, vermoeidheid en stijve spieren geven geen lekker gevoel bij het skiën (en snowboarden) en de kans op blessures wordt alleen maar groter. Oppassen dus dat er niet met krachten wordt gesmeten tijdens het afdalen. Maar hoe doe je dat?
Krachten sparen tijdens het skiën
Eerder hebben we het al gehad over het verdelen van krachten, het niet kracht zetten maar juist weghalen van druk en de makkelijkste manieren om je kanten te gebruiken om ook op harde ondergronden grip te hebben. Deze keer een stukje over vloeiend bewegen en ritmisch skiën. Alle lessen en inspanningen ten spijt vergooien veel wintersporters nog veel kracht door na iedere bocht een stukje over te steken (traverseren), in bewegen stil te staan (passief) of de versnelling van de bocht eruit te remmen (kracht). Dat kan anders!
Laat de ski zijn werk doen
Iedere bocht ben je door je beweging in combinatie met het feit dat je op een helling staat, bezig om de ski’s te buigen (lengteflexibiliteit van de ski). Hoe stijver de ski hoe meer druk er moet komen. Dus beginnende skiërs, laat je niet verleiden tot “pro” ski’s… je moet alleen maar harder werken op vakantie! De buiging van de ski’s zorgt voor grip, de sturing en stabiliteit. Als je stopt met bewegen, stopt de ski ook met buigen en zal grip, sturing en stabiliteit (lees balans) verminderen. Beweeg je door in de bochten dan zullen deze voordelen van toepassing blijven.
Trampoline-effect
Door de ski te buigen komt er spanning op te staan, deze spanning zorgt voor de eerder genoemde voordelen als grip, sturing en stabiliteit. Op het moment dat je deze druk kunt vasthouden (of uitbreiden) kan je met deze spanning spelen om je volgende bocht te maken. De energie die je erin stopt hergebruik je dus. Als je de druk loslaat en tegelijkertijd licht naar de vallijn (het dal) toe draait zal de ski met de opgebouwde spanning als een veer naar de vallijn toedraaien (trampoline-effect), je hoeft dan alleen maar weer opnieuw je nieuwe binnenbeen te buigen en voilà, een bocht is gemaakt.
Hoe makkelijk kan het zijn?
Als je gebruik maakt van deze spanning kun je dus de energie die je opwekt iedere bocht weer hergebruiken. Dit zorgt ervoor dat alles minder vermoeiend wordt en je meer kunt genieten van de afdalingen. Minder spierpijntjes, minder vermoeid dus en meer genieten van de welverdiende vakantie. Zorg voor dynamiek in je skiën door de bochten aan elkaar te maken want: 'een bocht is pas een bocht, als de volgende bocht een bocht is.'
Laat je tijdens je lessen in Nederland al informeren over het aaneengesloten skiën, de voordelen op wintersport zullen groot zijn!
Foto's & Tekst: Tjeerd Terpstra