Skip to navigation Skip to main content

Rodelen: 5 tips om je slee onder controle te houden

6476 - Rodelen: 5 tips om je slee onder controle te houden (1)

Rodelen is een populaire activiteit tijdens de wintersport. Een gezellige ‘ Hüttenabend ’ is niet compleet zonder gezamenlijk naar beneden te rodelen. Daarbij kun je zomaar snelheden van 50 km/h bereiken en hierbij is het wel van belang dat je je slee goed onder controle hebt. Ervaringsdeskundigen weten dat rodelen behoorlijk gevaarlijk kan zijn! Om ongedeerd beneden te komen tijdens het rodelen hebben wij 5 handige tips voor je op een rijtje gezet. Lees meer over rodelen, de techniek en de mooiste rodelbanen van de Alpen.

Rodelen en sleeën is voor iedereen

Rodelen is al vele jaren een populaire activiteit in de bergen. Vroeger werd de slee gebruikt als transportmiddel en nog altijd kom je veel van die authentieke modellen tegen. In al die jaren heeft de slee nog niks van zijn charme verloren. Iedereen kan rodelen, zolang je maar met een paar zaken rekening houdt. Het is belangrijk om de snelheid niet te onderschatten. Voor je het weet verstuik je je enkel en is de wintersport voorbij. Met de onderstaande tips ben jij klaar voor een volgend rodelavontuur.

6476 -  (3)

#1. Zorg voor de juiste slee

Een goede slee is stabiel, flexibel en biedt je een goede grip op het touw om mee te sturen. Zo heb je tijdens de afdaling altijd controle over je slee. De gladde, metalen ijzers zorgen voor een goed contact met de sneeuw. Houten sleeën bieden een goede mix van stabiliteit en gewicht. Ook zijn er tegenwoordig prima modellen van aluminium.

#2. Kies de juiste rodeluitrusting

Waterdichte wintersportkleding, skihandschoenen, een skihelm en een skibril beschermen je tegen kou, wind, sneeuw en verwondingen. Onderschat het belang van de skibril niet, want tijdens het rodelen spat er de nodige sneeuw omhoog. Zo weet je in ieder geval dat je altijd een goed zicht op de rodelbaan houdt. Draag stevige schoenen met veel profiel voor optimale grip in de bochten en controle bij het remmen.

6476 -  (4)

#3. Zitpositie op de slee

Ga op de slee zitten, neem het stuurtouw in een van je handen en strek de benen naar voren. Je vrije hand heb je nodig om te kunnen sturen en wisselt bij de linker en rechter bochten. Denk niet dat je de slee op je buik ook wel kunt hanteren, want dat is absoluut niet het geval. Ga je met z’n tweeën rodelen op één slee, dan dient de sterkste persoon aan de achterzijde te zitten.

#4. Remmen bij het rodelen

Voor je je van de berg af stort dien je het remmen nog te oefenen! Remmen bij het rodelen doe je door met de gehele oppervlakte van je zool op de sneeuw te drukken. Het vergt enige oefening, maar al snel zal je door hebben hoe hard je moet remmen. Harder remmen? Je kan ook de hoorns van de slee omhoog trekken om het glijvermogen te verminderen.

#5. Een bocht nemen met je slee

Minder voor het aansnijden van de bocht je snelheid. Stuur de bocht van buiten naar binnen in en hang met je gewicht naar de binnenzijde van de bocht. Je binnenste arm strek je vervolgens uit, je buitenste been druk je goed tegen de slee en het stuurtouw houd je in je buitenste hand. Eventueel kun je ook je binnenste been (+ gewicht) gebruiken om snel en veilig door de bocht te sturen.

6476 -  (5)

De mooiste en langste rodelbanen

Zin gekregen om te rodelen? Snowplaza heeft de beste rodelbanen in de Alpen voor je op een rijtje gezet:

  • Rodelbaan Winterberg: rond Winterberg liggen maar liefst 11 rodelbanen. Direct bij het dorp rodellift Nr. 16 Herrloh en Nr. 20 Bremberg
  • Oberstdorf, Seealpe: 2,5 km lang en 450 hoogtemeters
  • Garmisch-Partenkirchen, Eckbauer: 4,9 km lang en 463 hoogtemeters
  • Neukirchen am Großvenediger: 14 km lang en 1300 hoogtemeters
  • Nauders, Bergkastel: 8 km lang en 800 hoogtemeters
  • Grindelwald, Faulhorn: 15 km lang (langste rodelbaan van Europa).
  • Sterzing, Rosskopf: 10 km lang en 900 hoogtemeters



112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.