Skip to navigation Skip to main content
Wintersport met een baby tips
© Spalder Media Group

Met een baby op wintersport, kan dat en is dat leuk? Vanzelfsprekend is je kleine spruit nog te klein om te skiën en als ouder zul je een stuk minder pistekilometers skiën, maar met het gezin afreizen is en blijft het leukste dat er bestaat! Of je nu jong of oud bent, goed kunt skiën of voor het eerst op de latten staan. Als je met een baby op wintersport gaat, zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Ben jij net ouder geworden en twijfel je over het wel of niet op skivakantie gaan? In dit blog 10 tips voor een wintersport met baby.

Met baby op wintersport

Als ouder heb je er lang op moeten wachten en eindelijk is de kleine daar. Je wondertje neemt meteen je hele hart in, maar dit betekent niet dat je daarom je wintersporthart op moet geven. Die kan nog altijd volop blijven kloppen en hoe leuk is het om dit straks allemaal samen te delen! Ja je zult minder skiën totdat de kleine zelf oud genoeg is om bochtjes te draaien, maar dat is niet het enige waar het tijdens de skivakantie om draait. Lekker samen wandelen, sleeën en gewoon genieten van de prachtige omgeving. Als opa en oma meegaan willen ze vaak wel een paar dagen oppassen, zodat jullie ook even kunnen skiën en bovendien zijn er tal van kinderhotels te boeken waar ook kinderopvang mogelijk is. Lees snel verder voor alle tips voor een wintersport met baby.

Wintersport met baby
© Spalder Media Group

1. Plan je wintersport met baby goed

Opeens zijn het niet twee, maar drie personen die op wintersport gaan. De eerste wintersport met baby vereist een goede voorbereiding. Voor families valt het aan te raden om op tijd te beginnen met het plannen van de wintersport. Het is aan te raden om tijdens je zoektocht te kijken naar kindvriendelijke skibestemmingen. Die bieden vaak net even meer faciliteiten voor gezinnen. Waarom vroeg beginnen? Het vinden van een geschikte accommodatie en de juiste kleding kost de nodige tijd.

2. Op wintersport met een andere gezin of opa en oma

Zijn er in je kennissenkring meer ouders met jonge kinderen, dan kun je overwegen om samen op wintersport te gaan. Zo kunnen vier personen de zorg verdelen en kun je gewoon nog met je partner meters maken op de ski’s. Een veel voorkomend alternatief zijn opa en oma die meegaan op wintersport. Zij passen vaak met liefde een paar uurtjes op je kleine spruit en dan weet je zeker dat hij of zij in goede handen is.

Op wintersport met baby met opa en oma
© Spalder Media Group

3. Zorg voor de juiste uitrusting

Ook wanneer de baby nog te klein is om te skiën, is het belangrijk om de juiste uitrusting mee te nemen. Een lekker skipak beschermt tegen de kou en goede handschoenen zijn essentieel. Bescherm de baby tegen de felle zon in de bergen met de juiste zonnebrand en kies daarbij voor een hoge factor. Een muts en een zonnebril mogen ook niet ontbreken en moeten zeker opgenomen worden op de paklijst voor een wintersport met baby. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de kinderwagen. Zijn de wielen ook geschikt voor rijden in de sneeuw?

Inpaklijst voor een wintersport met kinderen ›

4. Kies voor een veelzijdige bestemming

Een zwembad, een speeltuin en een kinderboerderij kunnen een welkome afwisseling vormen tijdens een wintersport met baby. Mocht het een dagje geen goed weer zijn, dan valt er altijd nog genoeg te ondernemen met je kleintje. Ook zijn er tegenwoordig tal van accommodaties en bestemmingen die beschikken over een indoor speeltuin.

Baby en peuter met papa in de sneeuw
© Spalder Media Group

5. Ga niet hoger dan 2000 meter met een baby

Bij volwassenen kan vanaf 2500 meter hoogteziekte ontstaan. Baby's zijn hier veel gevoeliger voor, dus wordt door experts over het algemeen de grens van 2000 meter aangehouden. Baby's hebben meer moeite met de ijle lucht op (grote) hoogte en de druk op hun oren. Maar niet alleen de hoogte, ook het hoogteverschil dat overbrugt wordt is van belang. Neem je de gondel of stoeltjeslift, dan kan het helpen je baby een speen of (borst)voeding te geven. Het is lastig om hoogteziekte bij baby's in de gaten te houden, maar let erop dat ze niet hangerig zijn, meer huilen of weigeren te eten.

6. Boek een kindvriendelijke accommodatie

De meeste accommodaties bieden faciliteiten voor een wintersport met kinderen, maar het is wel verstandig om dit vooraf even te controleren. In een adult only hotel ben je niet welkom met een baby! Vraag vooraf na wat de mogelijkheden zijn. Moet je zelf een bedje meenemen of is dit aanwezig op locatie? En hoe zit het met kinderstoelen, flessenopwarmers en andere belangrijke zaken? Je kunt ook kiezen voor een wintersport in een kinderhotel. Met name in Oostenrijk biedt een ruim aanbod kinderhotels. In deze hotels is alles aanwezig voor een wintersport met baby en vaak behoort zelfs kinderopvang tot de mogelijkheden.

   

Kindvriendelijke accommodatie voor wintersport met baby
© Spalder Media Group

7. Kinderopvang

Wil je ook graag samen skiën en ben je niet op vakantie met een ander gezin of opa en oma? Dan bestaat er de mogelijkheid om je baby in te schrijven bij de kinderopvang. In verschillende skigebieden vind je hier mogelijkheden voor, maar kijk wel even naar de minimale leeftijd die je kleintje moet hebben om toegelaten te worden. In sommige gevallen wordt er zelfs 12 uur per dag op de kinderen gepast. De opvang wordt gedurende de dag, en zelfs met het diner, verzorgd door ervaren en geschoolde medewerkers. Zo kun je als ouder in alle rust en zonder zorgen een dagje op de piste staan.

8. Wacht nog een paar jaar met skiles

Natuurlijk is de baby nog veel te klein om zelf te leren skiën. De eerste bochtjes leren de meeste kinderen pas op een leeftijd van vier of vijf jaar. Toch kunnen kinderen vanaf 3 jaar al op skiles, maar dan wordt er voornamelijk in de sneeuw gespeeld. Van lekker van een heuvel af sleeën met papa en mama genieten ze veel meer op jonge leeftijd!

Kind met slee op wintersport
© Spalder Media Group

9. Ski niet met een baby op je rug

Regelmatig zie je ouders op de piste, die met een baby op hun rug skiën. Kinderartsen raden dit niet aan, vanwege het feit dat een valpartij altijd op de loer ligt. Bij een valpartij heeft de baby een valhoogte van minimaal 1,50 meter. Hierbij heb je ook nog te maken met zwaartekracht en de hellingsgraad. Daarnaast krijgen baby's die meeskiën op de rug van hun vader of moeder snel te maken met koude handen en voeten. Bij een valpartij of een aanvaring met een andere wintersporter kan dit nare gevolgen hebben voor de baby én op mentaal gebied voor de ouders. Begin er dus liever niet aan...

10. Pak een wintersport met baby rustig aan

Melk drinken, luiers verschonen, spelen en een middagslaapje... Ook tijdens de wintersport moet hier allemaal tijd voor gemaakt worden. Onderschat de tijd in de zon of de sneeuw niet en ga regelmatig naar binnen. Sleetje rijden of een tocht met een paardenslee zijn leuke activiteiten om de baby rustig aan de sneeuw te laten wennen. Pak het tijdens de wintersport met baby vooral rustig aan en plan niet te veel op één dag.

Wandelen met baby en peuter op wintersport
© Spalder Media Group
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.