Door: Peter Hofman. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Fransen zijn eigenwijs en houden niet van après-ski. Ook kunnen ze niet autorijden, schenken ze slechte koffie en spreken ze gebrekkig Engels. Toch verkies ik al jaren
Frankrijk
boven het gemütliche
Oostenrijk. En waarom? Omdat Frankrijk de beste pistes heeft en je er gewoon een hele fijne wintersport beleeft! Met onderstaande weetjes en tips valt zo’n verblijf in Frankrijk eigenlijk best mee. Sterker nog, je gaat misschien zelfs wel van de Fransen houden.
#1. Alles wordt afgekort
De Fransen zijn dol op afkortingen en die worden in spreek- en Whatsapptaal uitvoerig gebruikt. Zo noemen ze een restaurant doorgaans 'resto', de Mc Donalds heet 'Mac'do' en 'Bon'ap' betekent Bon Appétit . De grootste fout wordt gemaakt met de afkorting EU. In het Frans betekent dat Etats Unis (Verenigde Staten).
#2. Vertrouw niet iedere richtingaanwijzer
Fransen vinden zichzelf (en Nederlanders) meestal zuinig. Waar ze in ieder geval niet zuinig mee zijn is de richtingaanwijzer. Vooral oudere Franse bestuurders doen hun richtingaanwijzer aan als ze verwachten binnenkort (over pakweg 2 minuten) in te halen of af te slaan. Daarnaast laten ze het knipperlicht graag knipperen bij het inhalen. Schrik daar dus niet van. Van alle Franse weggebruikers heeft 9% überhaupt geen rijbewijs. Schrik ook daar niet van.
#3. Fransen spreken beter Engels dan Oostenrijkers
Het is een cliché dat Fransen de Engelse taal niet machtig zijn. Van de Fransen spreekt 66% geen andere taal dan Frans. Toch spreken de meeste werknemers in de skigebieden prima Engels. Ik durf zelfs te beweren dat ze beter Engels spreken dan de Oostenrijkers. Het helpt enorm als je een paar woorden Frans leert. Alhoewel je door ‘le’ en ‘la’ om te draaien al flink wat verwarring kunt zaaien.
#4. Hoe werkt zo'n tolpoortje ook alweer?
De meeste Nederlanders rijden vanuit Luxemburg over de A31 naar de Franse Alpen. Meestal gaat zo’n ritje over de tolwegen vlotjes en soepel, behalve als er een tolpoortje verschijnt. Onthoud goed: als er een groene pijl staat dan kun je contant en met creditcard betalen. Er zijn ook poortjes met alleen een oranje 'T' teken (Télépéage, automatisch betalen) of een 'CB' teken (Credit Bancaire). Neem het 'CB' poortje alleen als je een creditcard hebt, je Nederlandse (maestro) pinpas werkt hier niet.
#5. Vermijd rotondes
Rotondes, rotondes en nog meer rotondes. De Fransen kunnen er wat van. Blijf dus zo lang mogelijk op de snelweg of 'Route National' als je geen kotsende kinderen op de achterbank wilt hebben.
#6. Ze leren eindelijk fatsoenlijk koffie maken
Goede koffie in de ochtend was in het verleden een behoorlijke zoektocht. De Fransen hielden lang vast aan hun filterkoffie. Ik heb deze zelfs opgewarmd, in een magnetron, voorgeschoteld gekregen. Een cappuccino maken ging ze ook niet al te best af. Om die reden bestel ik altijd een Café Viennoise (koffie met slagroom). Hier kunnen ze weinig aan verpesten en de slagroom is heerlijk zoet. Gelukkig is de koffiekwaliteit de laatste jaren enorm gestegen.
#7. De après-ski is héél anders dan in Oostenrijk
Ik associeer de Fransen doorgaans met baguettes, croissants, wijn en kaas. Maar de Fransen nuttigen natuurlijk veel meer dan dat. De Franse keuken staat zelfs op de UNESCO immateriële werelderfgoedlijst. Ze zijn in mijn ogen echte levensgenieters. De après-ski doen ze anders dan in Oostenrijk. Na de laatste afdaling doet de gemiddelde Fransoos nog een biertje aan de bar en verdwijnt dan in het appartement. De echte feestvierders blijven over en komen voornamelijk uit de Benelux en Engeland. Houdt er rekening mee dat de après ski wat later op gang komt en vaak tot diep in de nacht doorgaat.
#8. Eerst melden, dan zitten!
Een Franse restauranteigenaar vroeg mij eens waarom Nederlanders zo direct zijn. “Als ze een vrij tafeltje zien in een restaurant dan stormen ze er direct op af”. In Frankrijk is het gebruikelijk dat je je 'meldt' bij de bar en wacht tot de dienstdoende ober je een tafeltje wijst. Dit kan jouw entree behoorlijk vergemakkelijken.
#9. Drink alcohol als water
Wijn is de meest favoriete alcoholische drank van de Fransen. Van de bevolking drinkt 50% wekelijks bijna twee flessen wijn leeg. Daarnaast is Frankrijk een echt whiskeyland. Per persoon wordt er zelf meer whiskey gedronken dan in Schotland. Tijdens koude wintersportdagen willen de bergbewoners nog wel eens een génépi of chartreuse achterover slaan. Dit zijn prima kruidenlikeurtjes om je mee op te warmen.
Ben jij het eens met deze weetjes en tips? Of heb je zelf nog aanvullingen? Laat het ons weten in een reactie!