François, dat was de naam van mijn eerste skileraar. Hoewel ik geen kind meer was toen ik met skiën begon, wilde ik me natuurlijk wel spiegelen aan François. Ik snapte nog niet eens dat ‘to pivot’ draaien was, maar skileraar? Tja, dat leek toch echt interessant. Een skileraar heeft toch iets magisch. Zoals een piloot in de jaren ’60. Zelf skileraar zijn, dat is natuurlijk het mooiste. François zou trots zijn dat ik het zo ver geschopt heb. Maar verder? Waarom zou je eigenlijk skileraar willen worden?
#1. Aanzien
Als je in je skileraar outfit door de straten loopt of over de piste knalt, herkent iedereen je. Ze kijken tegen je op. Als skileraar weet je namelijk alles! Als skileraar weet jij of het de volgende dag gaat sneeuwen. Als skileraar weet jij ook hoe laat de liften sluiten in het dorp verderop. Nee, natuurlijk niet. Maar dat denkt iedereen wel.
#2. Goedkoop skiën
Liftpassen en onderdak zijn duur. Als skileraar krijg je een gratis skipas (voor het hele seizoen) en goedkoop onderdak. Een fantastische manier om veel weken in de bergen te kunnen zijn.
#3. Je wordt behandeld als een local
Mensen gaan anders met je om. Je hoort bij de ‘clan’. Andere skileraren zijn aardiger en een chagrijnige liftbediende bestaat opeens niet meer. Het horeca personeel zet zijn beste beentje voor. Kortom: de wereld lacht je toe. Geen chagrijnigheid, maar welwillende vriendelijke mensen wonen in dat skioord waar jij les geeft.
#4. Betaald sporten
Skiles geven is een bijzonder goede training. Het tillen van de allerkleinsten traint rug en armen. Een stukje omhoog klunen om een gevallen kindje overeind te trekken is een soort intervaltraining. Je bent behoorlijk fysiek bezig. Bij een beetje fitnessschool betaal je al snel 40 euro per maand. Dit kost niks, hier krijg je zelfs voor betaald!
#5. Aanbiedingen
In veel winkels krijg je korting als skileraar. Heb je nog een helm nodig? Koop hem dan tijdens de weken dat je skiles geeft. Ook is er via de skischool vaak een groepsaanbieding voor ski benodigdheden.
#6. Goedkoop eten
Veelal is het eten op de piste goedkoper. Het is afhankelijk van het gebied hoe het geregeld is, maar peperdure maaltijden zijn niet nodig.
#7. Gratis zonnebank
Een winter in de buitenlucht. Je herkent een skileraar zo aan een volledig doorgebruinde kop. En dat alles voor niets. Jammer dat die skibril het effect een beetje verpest, maar anderen weten het meteen: jij hebt de zon gezien!
#8. Frisse buitenlucht
Als skiër weet je: de buitenlucht in de bergen is zoveel beter dan in Nederland. Het kan een keertje sneeuwen of koud en mistig zijn, maar tussendoor is daar altijd die strakblauwe lucht. In de winter zie je die buitenlucht in Nederland alleen in de pauzes of in het donker. Hier kan je de hele dag door de frisse, fruitige berglucht inademen.
#9. De berg als kantoor
’s Morgens in de file, samengeperst in de trein of misschien op de fiets door de menigte. Dat is Nederland op weg naar het werk. Als skileraar vermijd je die drukte. Jij kan al omhoog als de liften nog niet geopend zijn. In alle rust in je eigen gondeltje op weg naar je kantoor.
#10. Skiën, skiën en nog eens skiën
Het gaat natuurlijk om het skiën. Als je daar niet van houdt, moet je er niet aan beginnen. Maar de hele dag skiën… Hoe vet is dat?! Iedereen die zoveel meters door de sneeuw maakt, wordt vanzelf beter. Die skitechniek wordt verder bij geschaafd door speciale skileraar-trainingen. Jij word een topskiër!
Skileraar zijn! Er zijn wel 10 redenen om het te worden! Wil jij het ook zo graag? Wacht dan nog even, want volgende week geven we je net zo veel redenen om het niet te willen worden. Ideaal voor de afweging.
Heb je nog aanvullingen op deze lijst? Laat het ons weten in een reactie!