In de schoolvakanties is het extra druk in de skigebieden. Tijdens de heenreis kom je in lange files terecht, vervolgens sta je in de rij om skipassen te kopen en ski’s te huren en als het tegenzit moet je ook nog op je beurt wachten met inchecken. De volgende dag is het niet anders: eerst opgepropt in de skibus, daarna aansluiten in een lange rij voor de skilift en rond lunchtijd wordt de zoektocht naar een vrije tafel in het restaurant een ware uitdaging. Gelukkig kun je de massa met een paar simpele tips grotendeels ontlopen. In dit blog vertellen we je hoe.
1. Vertrek eerder of juist later
Wie een hekel heeft aan lange files, moet de vertrektijden aanpassen. Als je flexibel kunt reizen, kun je veel verkeersdrukte vermijden. Rijd bijvoorbeeld op vrijdag al die kant op en kies voor een overnachting onderweg in Frankrijk of onderweg in Duitsland of ga pas op zondag rijden. Op zondag geldt er bovendien in veel landen een rijverbod voor het meeste vrachtverkeer. Scheelt ook weer!
2. Koop je skipassen vooraf online
Rijen vermijden kan gemakkelijk met wat voorbereiding. Inmiddels kun je bij de meeste skigebieden de skipassen vooraf online aanschaffen. Je krijgt of een voucher of ze worden zelfs thuis of bij je accommodatie bezorgd. En kan dat niet? Dan is er ook een andere optie. De meeste wintersporters komen op zaterdag aan en skiën pas op zondag. Op zaterdag is het vaak lekker rustig bij de kassa’s van de skiliften, dus koop dan alvast de passen en niet op zondag met de rest van de vakantiegangers!
3. Leg de skiles thuis al vast
Het volgende onderdeel dat je thuis vast kunt regelen is de skiles. Scheelt weer uren in de rij staan op locatie!
4. Huur je skimateriaal vooraf online
Ook skimateriaal kun je tegenwoordig eenvoudig vooraf thuis huren. Bij sportwinkels in Nederland, maar ook online bij sportwinkels in de Alpen. Je geeft je wensen aan en alles staat voor je klaar op de dag van aankomst. Lekker makkelijk!
5. Sta vroeg op en pak de eerste lift omhoog
Geen zin in heel veel drukte ’s morgens? Zet de wekker vroeg en neem de eerste lift omhoog. Rond 09.00 uur gaan de meeste klasjes naar boven, dus zorg dat je dat moment voor bent en ski meteen wat dieper het skigebied in. Kun je vaak nog genieten van verse ribbels ook! Tip: biedt het skigebied waar jij bent early bird skiën aan, oftewel nog eerder dan de normale openingstijden de piste op? Doen!
6. Of ga juist pas om 11.00 uur de piste op
Geen ochtendmens, ook niet op wintersport? Je kunt er ook voor kiezen om juist iets later de piste op te gaan. De meeste mensen gaan tussen 09.00 en 10.00 uur omhoog. Rond 11.00 uur zijn vrijwel alle rijen bij de dalstations opgelost. En kun je in jouw skigebied avondskiën? Dan verleng je de skidag toch gewoon op die manier! 's Avonds is het veel rustiger op de pistes dan overdag.
7. Sleepliften!
Veel wintersporters mijden sleepliften. Je bent langer onderweg en je benen krijgen onderweg maar weinig rust. Wil je de drukte op de piste vermijden? Dan kun je beter wel in de sleeplift stappen. Omdat minder mensen voor de sleeplift kiezen, zijn de pistes ernaast vaak een stuk rustiger. Staat er wel een rij voor? Dan stroomt die vaak snel door.
8. Lunch pas om 14.00 uur
In de kerst- en voorjaarsvakantie kan het rond lunchtijd een grote uitdaging zijn om een tafeltje te bemachtigen. Het wordt of bij een ander clubje aansluiten of netjes wachten op je beurt. Wachten wil je alleen liever niet, want daarmee wordt kostbare tijd op de pistes verspilt. De meeste mensen lunchen om 12.00 uur. Skiklasjes hebben dan pauze en veel Nederlanders houden ook op wintersport van gewoontes 😉. Lunch dus of heel vroeg of stop een mueslireep in je zak om de ergste trek mee te stillen en lunch wat later, rond 14.00 uur. Even stoppen rond 10.30 uur voor een Apfelstrudel maakt ook dat je het langer vol kunt houden.
9. Wijk uit naar een klein skigebied
In de grote skigebieden is het eigenlijk altijd drukker, zeker in het hoogseizoen. Heb je het even helemaal gehad met de drukte? Dan kun je ook altijd uitwijken naar een kleiner en minder bekend skigebied in de buurt. Daar is het vaak een stuk rustiger.
10. Kies voor een moeilijkere piste
Veel wintersporters mijden zwarte pistes, maar kiezen eerder voor een rode of blauwe afdaling. Sta je bovenaan en kun je kiezen? Een blik naar beneden geeft al snel de doorslag. Aan het eind van de dag liggen de moeilijke pistes er meestal nog het beste bij.
11. Sla de dalafdaling over
Rond een uur of drie keren de meeste wintersporters terug naar het dal. Op de dalafdalingen lijkt het soms net een grote mierenhoop. Is de skidag voor jou nog niet voorbij? Blijf dan lekker op de hoger gelegen pistes. Wil je wel naar beneden? Bespaar jezelf een potentiële botsing en neem lekker de lift terug naar het dal (als dit kan).
12. In die ene rustige après-ski bar is het ook gezellig!
Niet alleen op de pistes is het druk, maar ook in de après-ski. Geen zin in zij aan zij hossen in een dampende bar? In die ene kleine, wat rustigere tent is het net zo gezellig!
13. Reserveer een tafeltje voor het diner
Geen zin om zelf te koken of aan te sluiten bij het diner in het hotel? In de meeste dorpen is aan restaurants geen gebrek, alleen kan spontaan een tafeltje bemachtigen nog wel eens lastig zijn. Om te voorkomen dat je tientallen restaurants binnen moet stappen, kun je beter vooraf reserveren. Bedenk aan het begin van de vakantie wanneer jullie uit eten willen gaan en waar en plaats meteen een reservering.
14. Relax en geniet!
Tja, volledig aan de drukte ontkomen is vrijwel onmogelijk in het hoogseizoen. Wind je niet op, blijf rustig en geniet. Het is tenslotte de mooiste vakantie van het jaar!