Als skilerares maak ik het vaak genoeg mee: een kind die niet goed voorbereid is op de skiles, een kind dat eigenlijk helemaal niet wil skiën, of ouders die te veeleisend zijn ten opzichte van hun kind. Wanneer is jouw kind eigenlijk oud genoeg voor de eerste skiles? En hoe bereid je je dan het best voor? Met de volgende vijf tips haal jij het meest uit de (eerste) skiles van jouw kind en heeft de skileraar hier ook gelijk profijt van!
1. De geschikte leeftijd voor skiles is afhankelijk van de ontwikkeling van jouw kind
Je hoort het vaak genoeg om je heen, van vrienden, familie of onbekenden in de kroeg: “Ik ski al vanaf mijn derde!” of “Ik kon eerder skiën dan lopen, joh”. Veel mensen willen hun kinderen het liefst zodra ze de wieg uit zijn laten beginnen met skilessen, bij wijze van spreken. Het is echter zo dat je het meest uit de skiles haalt, hoe verder de kinderen zowel motorisch als sociaal en cognitief ontwikkeld zijn. Kinderen ontwikkelen zich op hun eigen manier, de ene sneller dan de andere. Vaak zijn meisjes op jongere leeftijd wat verder ontwikkeld dan jongetjes van diezelfde leeftijd. In mijn ervaring zijn kinderen vanaf vier jaar ver genoeg ontwikkeld om de grootste progressie te maken. Zij kunnen vaak al snel de piste op, omdat ze bochten kunnen leren maken. Kinderen jonger dan vier jaar zullen toch vaak in de kinderweide blijven en vooral ‘wennen’ aan die gekke verlengde voeten. Laat je kind vooral niet tegen hun zin beginnen met skilessen, plezier maken staat voorop!
2. Is het tijd voor de eerste skiles? Boek eerst een zo kort mogelijke les
Je hebt er goed over nagedacht, je kind is klaar voor de eerste skiles. Zeker weten doe je het echter nooit. Het is vervelend als je vijf volle dagen skiles hebt geboekt voor je kind en er na een uur achter komt dat je kind echt niet meer gaat stoppen met huilen en niet meer verder wil skiën. Niet leuk voor jou, voor het kind en voor de skileraar. Het is daarom slim om voor de eerste skiles een zo kort mogelijke les te boeken in een skiklasje (meestal ochtenden of de eerste paar dagen), of eerst een ochtend een privéles uit te proberen. Zodra de test geslaagd is kan je altijd nog bijboeken!
3. Een goede uitrusting is het halve werk
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: een goede uitrusting is het halve werk! Zorg ervoor dat je kind voorbereid is op de weersomstandigheden van die dag. Laagjes zijn altijd goed en liever te warm, dan te koud gekleed. Voorkom pijnlijke voeten en trek de sokken van je kind goed op voordat de skischoenen aangaan. Daarnaast helpen goed passende handschoenen, een helm en skibril om de skiles van jouw kind zo comfortabel mogelijk te maken. Check van tevoren met de skischool of leraar of er wel of geen skistokken nodig zijn. Als laatste, alhoewel dit natuurlijk niet een ‘must’ is, is altijd fijn om je kind een lekkere snack mee te geven voor onderweg, of wat geld voor een warme chocomel. Een tussentijdse energieboost in de skiles zorgt voor wonderen.
4. Bespreek goed met je kind wat er gaat gebeuren en wat de verwachtingen zijn
Het is prettig als je kind weet wat hij of zij te wachten staat voor de start van een skiles. Met wie gaat jouw kind samenzijn? Hoelang duurt de skiles? Zijn er nog andere kindjes in het geval van een skiklasje? Ook is het fijn als er ruim van tevoren benoemd wordt dat je als ouder niet bij de les blijft. Niks is zo vervelend als de situatie waarin het kind wordt overvallen met het vertrek van de ouders na de start van de skiles. Daarnaast is het cruciaal om niet té hoge verwachtingen te hebben van je kind en deze verwachtingen uit te spreken. Het doel van een skiles is altijd spelenderwijs leren skiën en dat gaat in stapjes. Verwacht dus niet dat je kind na de eerste skiles van de zwarte piste af racet. Voor je eigen welzijn is het altijd goed om te vragen aan de ski leraar wat je wél kan verwachten.
5. Houd goed contact met de skischool en de skileraar
De skischool weet veel en is er om jou te helpen. Als je een les boekt, stel dan vooral al je vragen die je hebt aan de skischool. Zorg ervoor dat je goed weet waar je moet zijn voor de skiles, hoe laat en wat er nodig is voor jouw kind. Daarna is het belangrijk dat de skileraar jou altijd kan bereiken. Het is daarom fijn om voor de start van de skiles nummers uit te wisselen en vervolgens je telefoon natuurlijk niet op stil te hebben staan. De skileraar zal in veel gevallen je nummer gebruiken om updates te geven van de skiles. Dit kan gaan om praktische updates, maar natuurlijk ook om leuke foto en video updates! Communiceer na afloop van de skiles altijd nog even met de ski leraar: Hoe is het gegaan? Wat hebben jullie gedaan? Waren er nog bijzonderheden? En bespreek dan eventueel nog even het plan van morgen. Met deze vijf tips voorkom je straks een heleboel stress alvorens de (eerste) skiles van jouw kind en zul je goed voorbereid zijn. Al blijft het natuurlijk altijd een beetje spannend
Wat leuk dat je mijn artikel gelezen hebt! Volg je me ook op Instagram?