Wanneer je met een kleuter op wintersport gaat zal je kind vaak voor de eerste keer gaan skiën. Sommige kleuters zullen hele dagen willen skiën terwijl andere kleuters na een halve dag moe zijn van de inspanningen of zelfs nog helemaal niet willen skiën. Met een kind in de kleuterleeftijd van 4 jaar, 5 jaar of 6 jaar oud is een wintersportvakantie dan ook vooral uitproberen en kijken voor een juiste afwisseling tussen skiën, sleeën en spelen in de sneeuw. Op wintersport met een kleuter wordt ongetwijfeld een ontzettend leuke vakantie!
Alles over een ultieme wintersport met kleuter
Gaat je kleuter voor het eerst mee op wintersport? Of zal jouw kind zijn eerste ervaring op de ski’s gaan beleven? Het belangrijkste is dat je kleuter veel plezier zal beleven in de sneeuw. Of het nu op ski’s en op skiles is of dat hij lekker gaat rollenbollen in de sneeuw. Een wintersportvakantie met (jonge) kinderen is hartstikke leuk, maar vraagt om de nodige aanpassingen. Vooral als je met een baby op wintersport of met een peuter van 2 of 3 jaar op wintersport gaat. Voor een wintersportvakantie met kinderen vanaf de kleuterleeftijd zijn er weer heel andere behoeften en wensen omdat een kind dan wellicht echt gaat skiën of op skiles gaat. Voor tieners is dat ook weer heel anders. Op deze pagina lees je alles over op wintersport gaan in de schoolvakanties, skiën met een kleuter, de eerste skiles, skischolen, kinderopvang, kindvriendelijke skigebieden, kinderlanden en oefenweides. Daarnaast geven we je tips voor de keuze van familievriendelijke skigebieden en het boeken van een (goedkope) skivakantie, kindvriendelijke accommodaties en welke wintersportkleding en skispullen je nodig hebt voor jonge kinderen.
Op wintersport in de schoolvakantie
Nu je kleuter naar de basisschool gaat zal je meer gebonden zijn aan een wintersportvakantie in de schoolvakanties. Vaak zal je dan op wintersport gaan in de kerstvakantie of in de voorjaarsvakantie, ofwel de krokusvakantie. Het kan dan flink druk zijn op de pistes en bij de liften. Bovendien zijn deze drukke weken in het hoogseizoen ook duurder. Wil je iets rustiger en goedkoper op skivakantie met een schoolgaand kind, dan kan je zelfs met Pasen en in de meivakantie nog gaan skiën. Je kind is met 4 jaar oud nog niet leerplichtig, dus als het in overleg met school mag, zou je nog in de rustigere periodes buiten de schoolvakantie op wintersportvakantie kunnen gaan. Ben je toch gebonden aan het hoogseizoen, kijk dan of je naar een rustig skigebied kunt gaan.
Wat is belangrijk bij de keuze voor een skigebied met een kleuter?
Met een kleuter die net gaat leren skiën is een klein skigebied uitdagend genoeg. Een kleiner wintersportgebied is overzichtelijk en handig omdat je elkaar makkelijker kan ontmoeten, zoals halverwege de skiles om met je kind te lunchen. Wanneer je kind alleen een dagdeel op skiles gaat ben je ook snel in de buurt om hem weer op te halen. Kies voor een skigebied dichtbij huis als je niet te ver wilt rijden, of voor een skigebied in Oostenrijk dichtbij Nederland.
Wil je lange wachtrijen vermijden in de schoolvakanties, zoek dan een onbekend of rustig skigebied in de Alpen. We hebben een aantal rustige skigebieden in Frankrijk en een aantal rustige skigebieden in Oostenrijk op een rijtje gezet. Het gemoedelijke St. Johann in Tirol is ook een rustige parel tussen de grote skigebieden.
Kies wel altijd voor een skigebied met een oefenweide of kinderland of voor een skigebied met veel blauwe afdalingen. Op een vlakke helling met speelmogelijkheden leren kinderen hier heel goed glijden en hun eerste bochten draaien. Een familievriendelijk skigebied is dan ook aan te raden. Hier zijn faciliteiten zoals een kinderopvang, kinderland, oefenhelling en skischolen hoe dan ook aanwezig. Een kindvriendelijke bestemming beschikt over alles om er een fijne en relaxte wintersportvakantie voor het hele gezin van te maken. Een skigebied voor beginners is ook ideaal.
Wintersportbestemmingen met oefenweide of kinderland
Waar leert een beginnende skiër beter controle te krijgen over de lange latten onder zijn voeten dan op een oefenweide? Wat zo fijn is aan een oefenweide of kinderland is dat het een hele vlakke helling of afdaling is. Hier leren kinderen, maar ook volwassenen die beginnen met leren skiën, heel goed glijden en de eerste bochtjes te maken. In een kinderland leren kleine kinderen spelenderwijs kennismaken met wintersport en skiën. Meestal heeft een kinderweide een lopende band als kinderlift waar de kinderen omhoog kunnen komen. Er zijn poortjes om onderdoor te kunnen glijden en pionnen om bochtjes te leren maken. Het is heel fijn om de oefenweide of kinderland onderaan in het dorp te hebben, het liefst op loopafstand van je accommodatie. Een kinderweide zie je ook vaak bovenaan de piste bij de gondel waar een stuk vlakke piste is afgeschermd met vangnetten. Onder andere deze wintersportbestemmingen hebben een oefenweide of kinderland: Filzmoos, Les Gets, Biberwier, Val Gardena, Kleinarl, Mürren, Fieberbrunn, Nauders, Köningsleiten, Val Cenis, Valmorel, Berwang, Maria Alm, Feldberg en Westendorf.
Makkelijke pistes en veel blauwe afdalingen
Als beginnend skiër is het fijn om naar een makkelijk skigebied te gaan of naar een skigebied met veel blauwe pistes. Vaak zijn rode en zwarte afdalingen nog te pittig voor de eerste wintersportvakantie. In Oostenrijk en Frankrijk zijn diverse skigebieden met veel blauwe pistes. Of kijk voor een skigebied voor beginners in Oostenrijk of in Frankrijk.
Kindvriendelijke skigebieden in de Alpen
In een kindvriendelijk wintersportgebied profiteert het hele gezin van een fijne wintersportvakantie. Juist omdat daar vaak kinderopvang en kinderskischolen aanwezig zijn. Bekijk eens deze kindvriendelijk topbestemmingen:
De eerste skiles van je kind
Het moment is daar! Je kleuter is nu 4 jaar en kan voor het eerst echt op skiles. Peuters mogen vanaf 3 jaar wel op miniskiles voor maximaal twee uur per dag. Ze leren dan spelenderwijs een klein beetje skiën en spelen verder vooral in de sneeuw. Vanaf 4-jarige leeftijd kan een kind echt op skiles. Ze hebben op deze leeftijd meer kracht, coördinatie en balans. Daarnaast is een kleuter gewend om met een groep in een klas te zitten en te luisteren naar een leraar of lerares. Dat maakt de overgang naar skiles bij een skischool eenvoudiger. Je 4-jarige kan je ook nog prima één of twee jaar wachten. Een kleuter van 5 jaar die leert skiën is alweer veel krachtiger en een 6-jarige kleuter zal nog weer beter en sneller leren skiën. Wacht daarom gerust nog even tot je kind 5 of 6 jaar of ouder is. Een kind kun je in Nederland al laten wennen op ski’s bij een indoor skihal of borstelbaan of je kunt je kind in Nederland al skilessen laten volgen.
Privé- of een groepsles?
Bij de skischool heb je keuze om een groepsles of privé skiles te boeken voor je kind. Voor kinderen is het heel leuk om samen met andere kinderen te skiën en is het een pré om voor groepslessen te kiezen. Privé skiles is meer aan te bevelen als je al kan skiën en je techniek wilt verbeteren. Bij groepsles kan je kind een halve dag of een hele dag op skiles. Een hele dag skiles komt vaak neer op vier uur skiën per dag, waarbij de kinderen twee uur voor de lunch en twee uur na de lunch skiles hebben. Vaak blijven kinderen die de hele dag les hebben ook tussen de middag lunchen met de skiklas en de skileraar. Je kunt ook tussen de middag je kind ophalen van de les en na het middageten weer naar de skiles brengen.
Hoe lang moet een kleuter op skiles?
Laat je je kind een hele dag op skiles of een halve dag? Zit je kind in de ochtendgroep dan beginnen deze lessen meestal tussen 9:30 en 10:00 uur en eindigen tussen 11:30 en 12:00 uur. De middaglessen starten vaak tussen 13:00 en 13:30 en eindigen tussen 15:00 en 15:30 uur. Kinderen die de hele dag op skiles zijn, lunchen vaak samen met de skiklas. Dit zijn voor 4-jarige kleuters soms lange en intensieve dagen. Jonge kleuters zijn al krachtig, maar zijn fysiek nog niet zo sterk als kinderen van 5 en 6 jaar. Daarom is een skiles van een halve dag, wat neerkomt op twee uur skiles, vaak voldoende voor een 4-jarige kleuter.
Soms bestaat er ook een combinatie waarbij je kind enkele dagen een hele dag en soms een halve dag op skiles gaat. De aanbeveling dient om je kind een hele dag op skiles te doen, omdat kinderen dan beter leren skiën en niet achterlopen met de rest van de groep. Maar verlies vooral niet uit het oog dat het allerbelangrijkste is dat je kind plezier beleeft aan het skiën!
Boek op tijd!
Skilessen zijn in de kerstvakantie en voorjaarsvakantie, ofwel de krokusvakantie, snel volgeboekt. Boek daarom tijdig de skiles voor je kind. Je kunt heel gemakkelijk online de skilessen voor je kinderen boeken bij CheckYeti, het grootste boekingsplatform voor skischolen in Europa. Hier kun je ook de optie aanvinken om een Nederlandstalige skileraar of skilerares te boeken voor je kind. Voor je kind is een Nederlandssprekende skileraar wel fijn zodat hij in zijn moedertaal kan communiceren, maar anderstalige skileraren kennen meestal wel een paar belangrijke Nederlandse skitermen zoals ‘pizzapunt’ en ‘remmen’. Daarnaast kunnen kinderen goed met handen en voeten communiceren en is het dus niet van wezenlijk belang om in het Nederlands les te krijgen.
Vanaf welke leeftijd op snowboardles
In principe kan een jong kind ook gelijk beginnen met snowboarden. In de meeste landen wordt snowboardles bij een snowboardschool of skischool pas na de kleuterleeftijd aangeboden. Soms kan dit al op 6-jarige leeftijd, maar vaak moet een kind 8 jaar of ouder zijn. Dit heeft ermee te maken dat het wordt aanbevolen om eerst te leren skiën. Skiën is veel natuurlijker en kan je makkelijker op speelse wijze leren dan snowboarden. Met ski’s blijf je makkelijker staan, glij je makkelijker en leer je sneller grip te krijgen op de sneeuw. Met een snowboard aan je voeten zit je tenslotte helemaal vast en ben je minder wendbaar. Wil je kind op heel jonge leeftijd echt op snowboardles, dan kun je privéles nemen in overleg met de snowboardschool.
Met papa en mama skiën
Het is natuurlijk heel leuk om samen met je kind te skiën. Wanneer het kind ziet dat de ouders plezier hebben in skiën, dan zal dat ook door het kind worden overgenomen. Vanaf 4- of 5-jarige leeftijd kan je met een kind wat eenvoudige afdalingen maken. Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar zijn meestal te jong om mee te nemen voor een afdaling. Zij hebben vooral baat bij wat glijden op de oefenweide en in een kinderspeelland. Wil je zelf skiles geven, dan moet je zelf heel goed de skitechniek kennen en heb je vooral veel geduld en begrip nodig. Een professionele skileraar weet hiermee om te gaan, plus dat kinderen eerder doorzetten bij een vreemde dan bij hun eigen ouders.
Andere leuke wintersportactiviteiten buiten de piste
Gaat je kind op skiles, maar raakt je kleuter te vermoeid? Hou je kind ook lekker een of meerdere dagen of middagen van de piste af. Skiën is erg intens voor ze en je wilt liever niet het punt bereiken dat je kind er absoluut geen zin meer in heeft en de ski’s erbij neergooit. Plezier beleven in de sneeuw en gemotiveerd zijn om te leren skiën is het belangrijkste. Het is tenslotte ook vakantie voor je kind. Buiten de piste om zijn er voldoende familievriendelijke après-ski activiteiten te bedenken! Je kunt met je kind gaan sleeën, rodelen, snowtuben, schaatsen, winterwandelen, een tocht met een paardenslee maken, naar het zwembad, een ijsgrot bezoeken of natuurlijk sneeuwballen gooien en een iglo bouwen. Of misschien is er wel een onder het sneeuw bedolven speeltuin te vinden. Bekijk bijvoorbeeld welke winterse activiteiten je in het Skicircus, in Zillertal Arena, in Serfaus-Friss-Ladis, in Kappl en See, in St. Johann in Tirol, in Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau, in Gstaad, in Brixental en in Turracher Höhe kunt doen.
Kinderopvang op wintersport
Een kind dat niet op skiles wil of halve dagen op skiles gaat, kan ook een hele dag of voor een paar uur naar de kinderopvang op wintersport. Familievriendelijke wintersportgebieden hebben vaak een crèche, kinderdagopvang of kidsclub. Soms is dit een onderdeel van de skischool en soms werken de skischool en opvangorganisatie samen, zodat kinderen die skiles hebben na afloop van de skiles naar de kinderopvang kunnen. Per kinderdagopvang verschilt het heel erg vanaf welke leeftijd kinderen welkom zijn en wel of niet kunnen worden opgevangen. Diverse skigebieden bieden (gratis) kinderopvang op de piste, zodat je kind wordt vermaakt bij de opvang en papa en mama kunnen skiën.
Wintersportvakantie met jonge kinderen boeken
Met een kleuter kan je soms nog buiten de schoolvakanties op wintersport gaan, afhankelijk van de leeftijd en leerplicht. Dit bespaart een hoop geld en het is rustiger. Je kunt rechtstreeks je wintersportvakantie boeken, maar ook via onderstaande reisorganisaties vind je scherpe prijzen, hoge kortingen, goede aanbiedingen en deals:
- Boek een kindvriendelijke accommodatie via Sunweb
- Een familievakantie naar de sneeuw met Snowtrex
- Op wintersport met kinderen met TUI
- Boek een kindvriendelijke bestemming bij Summit Travel
- Reserveer een kindvriendelijk chalet bij Chalet.nl
- Verblijf met een kleuter in een catered chalet via Skichalet
- Boek een wintersport met het gezin via De Jong Intra
- Reserveer een vakantiehuisje met jonge kinderen bij ChaletsPlus
Goedkoop op wintersport met kinderen
Een wintersportvakantie is vaak duur, zeker met kinderen die ook nog op skiles gaan. Lees hoe je kunt besparen op je skivakantie. Zie daarnaast ook de tips hoe je een goedkope wintersport kan boeken. Gelukkig is een skipas voor kinderen van 4 en 5 jaar oud bijna altijd gratis in de skigebieden in de Alpen. Ook voor iets oudere kinderen zijn er genoeg wintersportgebieden waar kinderen gratis de piste op mogen. Duitsland heeft ook een aantal skigebieden waar kinderen een gratis skipas krijgen. Blijft je kind voornamelijk op de oefenweide of in het kinderland in het dal, dan hoef je waarschijnlijk geen skipas te kopen voor je kleuter. Overleg dit met de skischool. Kijk ook eens in welke skigebieden je kind gratis skiles kan volgen. Een populair en groot skigebied is duurder dan een relatief onbekende en rustige bestemming. Gelukkig zijn er ook betaalbare wintersportbestemmingen voor een goedkopere skivakantie.
Kindvriendelijke accommodatie boeken met een kleuter
Bij voorkeur boek je een kindvriendelijke accommodatie als je met een kleuter of met kleine kinderen op wintersportvakantie gaat. Wat voor type overnachting je het prettigst vindt met een kleuter ligt geheel aan je eigen voorkeuren en wensen. Elke soort accommodatie heeft zo zijn voor- en nadelen, zoals hieronder aangegeven:
Appartementen
Het grote voordeel van een appartement, huisje of chalet is dat je kind voldoende speelruimte heeft. Waarschijnlijk is er ook een tuin of buitengedeelte zodat je kind nog in de tuin kan spelen of een sneeuwpop kan maken. Daarnaast kan je in een eigen huisje zelf eten koken, zodat je flexibel bent om te eten wanneer het jullie en je kind uitkomt. Je bent dan niet gebonden aan de eettijden van een hotel restaurant. Wil je niet koken in je chalet dan is een catered chalet ideaal. Boek hier je vakantiehuisje of je catered chalet.
Hotels
Een hotel heeft als pluspunt dat je echt vakantie hebt. Je wordt op je wenken bediend en hoeft niet zelf te koken en af te ruimen. Wel ben je aangewezen om te eten en drinken op de tijden dat het hotel restaurant open is en met een hongerige kleuter kan dat soms een uitdaging zijn. Een hotel dat een buffet uitserveert bij het ontbijt en/of diner is wel handig, want er zit dan altijd wel iets te eten bij wat je kind lekker vindt. Bovendien kan je kind zo vaak opscheppen als hij wil. Als je kind ’s avonds naar bed gaat kan het een nadeel zijn dat je aan de hotelkamer gekluisterd bent. In dat geval kun je een babyfoonapp gebruiken of een babyfoon die door de dikke hotelmuren nog steeds een sterk signaal afgeeft. Speciale familiehotels en kinderhotels zijn een perfecte uitkomst voor een onbezorgde wintersportvakantie.
Speciale familiehotels
Familiehotels en kinderhotels bieden allerlei voorzieningen voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters. Vaak beschikt een kinderhotel over een speelkamer, speeltuin, zwembad, animatie en (gratis) kinderopvang. Soms wordt er zelfs zwemles of skiles gegeven vanuit het hotel. Bekijk deze familie- en kinderhotels voor een wintersportvakantie in de Alpen:
- Familienhotel Vent in Vent, Tirol, Oostenrijk
- Familienhotel Filzmooserhof in Filzmoos, Salzburgerland, Oostenrijk
- Alpenresidenz Ballunspitze in Galtür, Tirol, Oostenrijk
- Kinderhotel Stegerhof, Donnersbachwald, Stiermarken, Oostenrijk
- Hotel AlpHoliday Dolomiti in Dimaro, Trentino, Italië
- Sporthotel Wagrain in Wagrain, Salzburgerland, Oostenrijk
- Familienhotel Klausen, Kirchberg, Tirol, Oostenrijk
- Kinderhotel Stegerhof in Donnersbach, Stiermarken, Oostenrijk
- Baby- en kinderhotel Nockalm in Innerkrems, Karinthië, Oostenrijk
- Familienhotel Botenwirt in Kleinarl, Salzburgerland, Oostenrijk
- Familien- & Jugendherberge Berghaus in Engelberg, Zwitserland
- Familienhotel Garni Sporting in Bettmeralp, Zwitserland
- Familiotel Kaiserhof in Berwang, Tirol, Oostenrijk
Overnachten op een vakantiepark
Een vakantiepark biedt allerlei handige faciliteiten voor gezinnen met jonge kinderen. Babyspullen zijn vaak voorhanden zodat je die zelf niet mee hoeft te nemen en vakantieparken liggen vaak gunstig gelegen dichtbij de piste. Daarnaast beschikken ze vaak over een restaurant, zwembad of zwemparadijs, wellness en een kinderclub of animatie voor de kinderen. Naast deze voordelen is een ander pluspunt dat je op een vakantiepark makkelijker met een vriendengroep, een grote familie of met verschillende gezinnen met kinderen, ieder je eigen accommodatie kan huren. Zie hier diverse vakantieparken en vakantiehuisjes in de sneeuw:
- Skivakantie in Duitsland boeken bij Center Parcs
- Wintersportchalet huren via Interhome
- Vakantiepark Landal Lipno in Tsjechië
- Vakantiepark Feriendorf Kirchleitn Dorf Kleinwild in Bad Kleinkirchheim
- Een wintersportvakantie dichtbij huis op een vakantiepark in het Duitse Sauerland
- Wintersport met Landal / Landal Ski Life in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië
- Vakantiehuisje huren via Belvilla in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië
Accommodatie aan de piste
Met jonge kinderen til je je een breuk. Je hebt je eigen ski’s en skispullen, plus de ski’s van je kind. Wil je kind niet meer lopen dan draag je ook je kind er nog bij. Op skischoenen lopen is voor jou en je kind al helemaal ongemakkelijk. Misschien dat er nog een slee mee gaat of een kinderwagen voor een jonger broertje of zusje. Kortom, je hebt elke dag een hele volksverhuizing met kleine kinderen. Dan is het erg fijn om direct aan de piste te overnachten. Zo kan je ook makkelijk even ‘thuis’ lunchen. Vind een slaapplek direct aan de piste in de Alpen, of boek een accommodatie aan de piste in Oostenrijk.
Wintersportkleding voor je kleuter
Goede skikleding is essentieel. Kleine kinderen spelen en rollenbollen veel in de sneeuw of vallen vaak met skiën. Niets is vervelender dan natte spullen. In een skipak of ski overall blijven kinderen lekker warm. Maar een skibroek met een winterjas zijn ook wel makkelijk aan en uit te trekken wanneer je uk naar de wc moet. Met een hoge skibroek of skibroek met bretels houdt je kind een warme rug en loopt hij minder kans om een laag sneeuw in zijn broek te krijgen. Met drie lagen kleding blijft je kind lekker warm. Als onderkleding draagt een kind een thermoshirt, bijvoorbeeld van merinowol. Over de onderkleding komt de tweede laag die bestaat uit een skipully, een fleecevest of een midlayer. Daar overheen gaat de jas. Je kunt daarbij voor een wind- en waterdichte softshell jas kiezen of een ski-jas die aan de skibroek vastgemaakt kan worden, zodat er geen sneeuw tussen komt. Ook bij een skibroek hebben de pijpen sneeuwvangers die over de snowboots of skischoenen gaan zodat de voeten en benen sneeuwvrij blijven. Onder de skibroek kan een maillot, legging of thermobroek gedragen worden.
Wintersportaccessoires
Kies daarnaast voor een (bivak)muts of hoofdband, wanten of handschoenen en een nekwarmer. Een fleece nekwarmer of col is handiger dan een sjaal omdat een sjaal minder goed blijft zitten en de lange uiteinden onhandig zijn. Kies bij voorkeur voor wanten, want dan blijven de vingers warmer dan in handschoenen. Lange wanten die goed over de polsen vallen zijn aan te raden om de kinderhanden droog te houden. Koop kinderwanten niet te groot, dan riskeert je kind snel koude handen te krijgen. Zorg daarnaast voor hoge (ski)sokken en snowboots waar een kind goed op door de sneeuw kan banjeren. Een skibril of zonnebril beschermt de kinderoogjes tegen de felle zon die sterk op de sneeuw reflecteert en ook bescherming biedt tegen de wind en sneeuw. Smeer je kind ook in met zonnebrandcrème van minimaal factor 30 en een lippenbalsem. Bescherm daarnaast het hoofd met een skihelm als je kind zich in de sneeuw bevindt. In bijna alle wintersportlanden en -regio’s is het dragen van een skihelm voor kinderen verplicht.
Inpaklijst voor een wintersportvakantie met je kleuter
Welke spullen moet je voor een kleuter inpakken en meenemen voor een wintersportvakantie? Naast de algemene paklijst voor jezelf voor een wintersportvakantie, vind je in de inpaklijst voor kinderen alles wat je meeneemt voor je kindje.